4-6 yaş aralığındaki çocuklara mahremiyet eğitimi verilmesinde din eğitiminin rolü (Sivas örneği)
The role of religious education on children's privacy education that among 4-6 years (Sivas example)
- Tez No: 415811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET FATİH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, Mahremiyet Eğitimi, Cinsel Eğitim, Cinsel Kimlik, Cinsel Rol, Cinsel Taciz, Cinsel İstismar, Religious Education, Privacy Education, Sexual Education, Sexual İdentity, Sexual Role, Sexual Harassment, Sexual Abuse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada anne babaların, 4-6 yaş aralığındaki çocuklarına mahremiyet eğitimi verirken din eğitiminin rolü ve önemine ait düşünce ve tutumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Anne babalara uygulanan anket tekniği analizlerinden yola çıkılmıştır ve çocuğa mahremiyet eğitimi verme sürecinde anne babaların yerine getirmeleri gereken sorumluluk ve görevlerine dair görüş ve düşünceleri din eğitiminin yararlılığı ve önemi açısından incelenmiştir. Araştırmanın temel problemi anne babanın edindiği dinî eğitimin 4-6 yaş aralığındaki çocuklarına verdikleri mahremiyet eğitiminde farklılık yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın konusu, problemi, amacı, önemi, denenceleri (hipotezler), sınırlılıkları, yöntemi, evreni ve örneklemi, verilerin toplanması ve analizi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi üzerinde durularak mahremiyet eğitiminin tanımı, önemi, mahremiyet eğitiminde ailenin rolü ve önemi, İslam'ın temel kaynaklarında mahremiyet, cinsel eğitim, cinsel kimlik ve rol, cinsel taciz ve istismar, mahremiyet eğitiminde dikkat edilecek hususlar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde araştırmadan elde edilen bulgular ve bu bulguların değerlendirilmesi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde oluşturulan sonuç ve öneriler sunulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre dinî eğitim almış anne babaların çocuklarına daha iyi mahremiyet eğitimi verebildiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, have been studied to determine the ideas and attitudes of parents on the role and importance of religious education while giving privacy education to their 4-6 years children. Based on the analysis of questionnaires applied to parents, have been examined opinions and thoughts of parents about their responsibilities and duties in the process of privacy education of children in terms of efficacy and importance of religious education. The main problem of the study, is to determine whether creates a difference of religious education of parents in the process of privacy education of their children that among 4-6 years. The study consists of three parts. The subject, problem, purpose, significance, methodology, hypothesis and limitations of research, target population and sample of the study, collection and analysis of data are discussed in the introduction. In the second part, the issues of the definition and importance of privacy education; the role and importance of family in the privacy education; subjects of privacy, sexual identity and roles, sexual education, sexual harassment and abuse in the main sources of Islam; the important cases in the privacy education have been addressed with emphasis on the theoretical and conceptual framework of the research issues. In the third section, the findings of the survey were discussed and these findings have been evaluated. At the final part, results and recommendations were written based on the findings obtained from the research. One of the results obtained from research; parents were subjected to religious education could give a better privacy education to their children.