Denetimli serbestlik sisteminden yararlanan çocukların sosyolojik bir incelemesi (Ağrı il merkezi örneği)
A sociological study of children who are benefited from probation system: A case study of Agrı city
- Tez No: 415812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Suç, Ceza, Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Suça Sürüklenen Çocuk, Aile, Eğitim ve İyileştirme, Probation, Crime, Criminal, Juvenile Delinquency, Crime dragged Child, Family, Educational Improvement, Punishment, Reform
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada temelde iki sorunun cevabı öğrenilmeye ve cevaplanmaya çalışılmaktadır. İlk ve en önemli soru Ağrı il merkezinde 18 yaş altı çocukları suça sürükleyen psikolojik ve sosyolojik faktörleri saptayıp, Ağrı il merkezi öncelikli olmak üzere Türkiye genelinde bu faktörleri ortadan kaldıracak sosyolojik temelli çözüm yolları önermektir. İkinci önemli soru 2005 yılında Türk ceza infaz sistemine intibak edilen Denetimli Serbestlik Sistemini, hüküm giyen kişilerden özellikle 18 yaş altı çocukların topluma kazandırılmasında olumlu ve olumsuz yönleriyle ele almak ve Ağrı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ndeki gözlemlerimizden hareketle Türkiye geneli uygulanmasında kritik etmeye çalışmaktır. Çalışmamızda öncelikli olarak denetimli serbestlik sistemi, suç sosyolojisi, çocuğun hukuktaki yeri, çocuk suçluluğu, çocuk suçluluğunun aile gibi sosyolojik olgularla ilişkisi detaylı ele alınmıştır. Devamında, 18 yaş altı çocuklarla gerçekleştirilen anket ve mülakat sonuçlarına değinilmektedir: Çocuğu ve aileyi tanıma, çocuğu suça sürükleyen sosyolojik nedenler ve suç olgusunun oluşumunun daha çok psikoloji nedenli mi yoksa sosyolojik bir olgu mu olduğu problemlerini öğrenmeyi içeren anket ve mülakat sorularından alınan geri dönütler, analiz edilerek genel yargılara varılmaya çalışılmaktadır. Çalışmamızda nihai olarak, maddeler halinde varılan yargılara değinilmekte ve çocuk suçluluğunu azaltma ve denetimli serbestlik sisteminin işleyişini daha iyi hale getirmeye yönelik öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The study will identify and deal with two main research problems: the first and most imperative question is to understand the reasons behind the crimes committed by children who are under the age group of 18 in the city center of Agri, and to find out some psychological and sociological-based solutions. The second important question is to critic implementation of the Probation System in Turkey in order to understand the situation of teenager prisoners who have not been integrated in the society successfully. The study has been divided in three parts. In the first part, it will be dealing with the subjects, problems, purposes and samples of this field. In the second part, the study will be analyzed with the concept of sociology of crime, the child's place in the law, theories of crime, juvenile delinquency, sociological phenomena such as family relationships & the third part includes the surveys and interviews which have been taken from some children who are teenagers. In the third section, surveys and interviews will be analyzed whether it is psychological phenomena or sociological causes of youth offending.