Firmalarda sermaye yapısının firma değeri ve performansı üzerindeki etkisi
The impact of firms' capital structure on the firm value and performance
  1. Tez No: 415810
  2. Yazar: HÜLYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Firma Değeri, Firma Performansı, Optimal Sermaye Yapısı, Capital Structure, Firm Value, Firm Performance, Optimal Capital Structure
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
YILMAZ, Hülya Firmalarda Sermaye Yapısının Firma Değeri ve Performansı Üzerindeki Etkisi, Doktora Tezi, Sivas, 2015 Bu araştırmada sermaye yapısının firma değeri ve performansı üzerine etkisi incelenmiştir. Firmaların sermaye yapıları, sermaye yapılarına etki eden faktörlerden bağımsız olarak ele alınamayacağı için sermaye yapısına etki eden firmaya özgü ve makroekonomik faktörler de araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu amaçla Türkiye'de hisse senetleri BİST-100'de işlem gören 60 firmanın 2000-2012 yılları arasındaki verileri incelenmiştir. Analizler, varlık değerlerine göre küçük ve büyük olarak gruplanan firmalar için ayrı ayrı yapılmıştır. Elde edilen bulgular, sermaye yapısında borç oranının artmasının daha ziyade küçük firmaların performanslarını düşürdüğünü; buna karşın bütün firmaların değerlerini minimal seviyede negatif ve anlamlı düzeyde etkilediğini göstermiştir. Sermaye yapısına etki eden faktörler genel olarak varlık yapısı, kârlılık, büyüme olanakları, firma riski ve borç dışı vergi kalkanı olurken, büyük ve küçük firmaların toplam ve uzun vadeli borçlanmalarına etki eden faktörler arasında dikkate değer bazı farklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of firms' capital structure on the firm value and performance was examined. Since firms' capital structure cannot be considered independently from the factors affecting the capital structure, company-specific and macroeconomic factors affecting the capital structure have also been included in the study. With this purpose, data between the years of 2000 and 2012 from 60 companies in BIST-100 Stock Exchange was examined. Analyses were performed separately for large and small firms grouped according to their asset value. Findings showed that an increase in rate of debt in capital structure reduces the performance of small-sized firms whereas it increases the values of all firms at minimal and statistically significant level. While factors affecting the firms' overall capital structures were asset structure, profitability, growth options, firm risk, and non-debt tax shields; considerable differences were found between the factors affecting the total and long-term debt ratios of big and small-sized firms.