Camilerdeki dini hizmetlerin yapılmasında cami cemaatinin din görevlilerinden beklentilerinin değerlendirilmesi (Altınyayla ilçe örneği)
Religious in mosques religion in the making services community church evaluation of the expectations of the guard (Altınyayla county exam)
- Tez No: 415817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ TATLILIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Minister, religious officials, mosques, community, society, governance, sociology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Araştırmamız Giriş ve Sonuç bölümleri hariç üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın konusu ve problemi, amaç ve önemi, varsayımlar, sınır ve sınırlılıkları ve yöntemi açıklanmıştır. Birinci bölümde, sosyolojik açıdan din, dinin toplum hayatındaki fonksiyonları, dindarlık ve dindarlığın boyutları, toplumsal gruplaşma ve din, dinin kurumsallaşması hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, cami ve din görevlileri ve dinin toplumsallaşmasında cami ve din görevlilerinin fonksiyonları ile ilgili araştırmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde cami ve din görevlileri ile devamlı iç içe olduğunu düşündüğümüz cami cemaatine şu andaki din görevlilerinin durumunu ve nasıl bir din görevlisi beklediklerini sorduk ve çıkan sonuçların bilimsel bir bakış açısına yardım edeceğini düşündük. Yapılan bu çalışmanın neticesinde; Diyanet İşleri Başkanlığı ve imam arkadaşlarımızın, toplumun beklentilerine cevap verebilecek donanımlara sahip olabilmeleri için çaba göstereceklerini umut ediyoruz. Sonuç bölümünde ise denencelerin değerlendirilmesi yapılmış ve edinilen sonuçlara dayanılarak bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelime: Diyanet øúleri BaúkanlÕ÷Õ, din görevlisi, cami, cemaat, toplum, kurumsallaúma, sosyoloji.
Özet (Çeviri)
Our research consists of three parts: Introduction and Conclusion sections excluded. In the introduction to the subject and problem, purpose and importance of the assumptions, limitations and boundaries and methods are described. In the first part, in terms of sociology of religion, the religious life of the community functions, piety and religiosity dimensions, social and religious groupings are given information about the institutionalization of religion. In the second part, mosques and religious officials and religious socialization in the mosque and research related to the function of the clergy is located. We asked the third part, mosques and religious officials with continuous nested thought we mosque community to the status of the clergy at the moment and they expect how a chaplain and we thought it would help the scientific perspective of the result. Things that results in the present study; Department of Religious Affairs and the imam of our friends, we hope that they will make an effort in order to have the hardware to respond to society's expectations. In the conclusion of the evaluation of the hypothesis made on the basis of the results obtained and made some suggestions.