AK Parti'li ve CHP'li gençlerin siyasi tutum kazanımlarında parti gençlik kollarının etkisi - Sivas ili örneği
AK Party and the CHP party youth wing of the impact of young political attitudes outcomes - Example of Sivas
- Tez No: 415818
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KOCACIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyasi parti, gençlik kolları, siyasi tutum, political parties, youth branches, political attitudes
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Demokrasinin gereği olan halk egemenliği, kişilerin hür iradesiyle oy kullanmaları neticesinde kendini yönetme yetki ve vekaletini herhangi bir siyasi partiye vermesi ile neticelenir. Genç oy nüfusuna sahip ülkemizde, genç kesimin siyasi tutumunu belirleyen faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler öncelikle 'kimlik' algısı çerçevesinde 'biz' ve 'öteki' kavramının getirdiği farklı siyasi düşüncelerin karşılaşmasını ve sonuçta genç bireyin karar vermesinde etkili olmaktadır. Ülkemizde ağırlıklı olarak ata erkil yapıdan da kaynaklanarak aileden gelen gelenek hangisiyse o partiye yönelim olmaktadır. Ancak siyasi partilerin gençlik kolları, gençler üzerinde kimi zaman pasif kimi zaman aktif çalışmalar ile gençlerin siyasi tutumlarının gelenekselden bireysele dönüşmesinde önemli rol oynamaktadır. Tezimizde gençlerin siyasi tutumlarını etkileyen faktörler arasında siyasi parti gençlik kollarının etkisi incelenecektir. Seçmen davranışı açıklanması zor bir durumdur ve bu durum içerinde etkili olan tüm faktörler önemini siyasi partiler nezdinde korumaktadır. Özellikle ülkemizin genç nüfusunun fazlalığı göz önüne alındığında, gençlerin siyasi tutum kazanımlarında etkili olan faktörler önemlidir. Gençlerin siyasi tercihlerini belirlemelerinde etkili olan aile, çevre, değerler, beklentiler gibi faktörlerin yanı sıra siyasi parti faaliyetlerinin siyasi tutum oluşturma üzerinde etkili olup olmadıkları tezde incelenecektir. Çalışmamızda, AK Parti ve CHP üzerinden gençlik kollarının Sivas'ta gerçekleştirdikleri faaliyetler araştırılarak etkileri incelenmiştir. Çalışmamızda, siyasi parti gençlik kollarının gençler üzerindeki etkisi olup olmadığı sorgulanacak, eğer varsa bu etkinin geleneksel değerler çerçevesinde şekillenen siyasal görüş üzerindeki etkisi incelenecektir ve bu durum değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Which is a requirement of democracy, popular sovereignty, self-determination of people to govern themselves as a result of the voting authority and mandate to conclude with the issuance of any political party. To vote in our country with a young population, the political attitudes of young people are determining factors. These factors are primarily 'identity' in the context of perception 'us' and 'other' concept brought to the meeting with different political ideas and ultimately decide is effective in younger individuals. Erkil structure in our country, mainly stemming from the family tradition assigns whichever is orientation to that party. However, the youth branches of political parties, sometimes passive, sometimes active studies on young people and young people's political attitudes plays an important role in converting from traditional individual. Our thesis of factors affecting young people's political attitudes will examine the impact of political party youth wings. Voter behavior is difficult to explain a situation and in this case the importance of all factors that affect remain at the level of political parties. Especially the young population of our country Considering the abundance of young people's political attitudes are important influential factors in the gains. Which are effective in identifying young people's political preferences family, environment, values, expectations, factors such as political attitudes, as well as creating an impact on the activities of political parties and whether they will be analyzed in the thesis. In our study, the youth wing of the AK Party and the CHP investigated in Sivas will examine the impacts of their activities. In our study, the impact on the youth of political party youth wing will be questioned whether, if this effect within the framework of traditional values will examine the impact on shaping political opinion and this situation will be evaluated.