13 numaralı Sivas Şehri Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonlu metni ve değerlendirmesi
No. 13 m in Sivas Court Recordsarekept of there cordbook that emeged fromt is court
- Tez No: 415824
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Şer'iyye sicili, tereke, vakfiye, hüccet, ferman, i'lâm, Registry, heritage, foundation, debt, edict, verdict
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 696
Özet
Osmanlı Devleti, İslam hukukunu uygulamış; buna sadık kalacak şekilde hukuk kuralları ve şer'i mahkemeler teşkil etmiştir. Bu mahkemeler Osmanlı adlî ve idarî işlerinin yürütüldüğü, beledî işlerin yerine getirildiği, merkezden gelen emirlerin ulaştığı ve uygulandığı kanallar olmuştur. Söz konusu araştırmamız olan, 1238 H/ 1823 M yılını kapsayan 13 No'lu Sivas Şer'iyye Sicili de bu mahkemelerden ortaya çıkmış kayıtların tutulduğu defterdir. İncelenen kayıtlarda Sivas ve kazalarının sosyo-iktisadî ve idarî yapısını gösteren unsurlar mevcuttur. Bu sicilde tereke kayıtları, vakfiye, hüccet, buyuruldu, ferman, borç, salyane, tayin, zina suçlaması, izinsiz enfiye üretimi ev satışı, katil vb. kavramlara dair konular ve hükümler işlenmiştir. Bu bilgiler ışığında Sivas şehri ile ilgili tarihî araştırmalarda şehrin idarî, iktisadî, sosyal alanlara dair pek çok konuya ulaşabilmek mümkündür. Sivas'ın mühimbir merkez şehri olmasından dolayı, bu çalışma bizim konuya daha ehemmiyetle yaklaşmamızı sağlamıştır. Yapılan çalışmada amacımız Sivas Şer'iyye Sicillerini inceleyerek bizden sonraki çalışmalara bir örnek teşkil edebilmektir.
Özet (Çeviri)
The OttomanEmpire, whichapplyIslamiclaw, sharialawandrulesandtosticktothecourtsconstituted. Thecourts of theOttomanjudicialandadministrativework is beingcarriedout, thefulfillment of Baladjobs has beenreachedandtheordersfromthecentralcanal of thedecree is applied. Ourresearch is concerned, 1238H / 1823 coveringthe No. 13 M in Sivas Court Recordsarekept of therecordbookthatemergedfromthiscourt. Sivas andaccidentrecordsshowingtheelementsexamined in socio-economicandadministrativestructureareavailable. Probaterecords in thisrecord, vakfiye, hüccet wasdecreed, edict, debt, Salyane, determination, adulterycharges, unauthorizedproduction of snuffhomesales, murderersandso on. issuesandprovisionsthattheconcept has beenprocessed. Thisinformationaboutthecityadministrativeinvestigation in thelight of thecity'shistorical, economic, can be reached on manyissuesrelatingtothesocialsphere. Because of theimportantcenters of Sivas is a city, which has enabled us toapproachourwork in a moresubstantialissues. Inthisstudy, ouraim us to be abletoexaminetherecord of Sivas andShariaconstitute an exampleforfuturestudies.