Okul yöneticisi ve öğretmen görüşlerine göre eğitim kurumlarında kadın yöneticiler
Woman directors in education instituons according to school director and teacher's opinion
- Tez No: 415831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZETTİN YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın yöneticiler, Türkiye, Kayseri, Bünyan, İlkokul, Ortaokul, Lise, Woman, Woman Directors, Turkey, Kayseri, Bünyan, Elementary School, Middle School, High School
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırmanın amacı, 2014-2015 eğitim öğretim yılı verilerine göre; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan yönetici ve öğretmenlerin eğitim kurumlarında ki kadın yöneticiler hakkındaki görüşleridir. Kadın yöneticiler hakkındaki görüşler; cinsiyete, görev türüne, medeni duruma, öğretmenlerin yönetici olma isteğine, eğitim durumuna, kıdeme, okul türüne ve yaşa göre değerlendirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; Kayseri İli Bünyan İlçesi sınırları içinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı faaliyet gösteren resmi kurumlarda görev yapan müdür, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısı ve öğretmenlerden oluşan 261 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve B. Binen, (2013) tarafından geliştirilen“Kadın öğretmenlerin yönetici olma taleplerini etkileyen etkenler: Adana ili araştırması”tezinde kullandığı anketten, elde edilen verilerin analizinde ise SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programından yararlanılmıştır. İlgili analizlerde Ki-kare bağımsızlık testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to examine the opinions of the school directors and teachers who work at the official schools of Ministry of Education (primary school, secondary school and high school level) about woman directors according to data in 2014-2015 education year. These opinions were considered from the view of gender, position, marital status, wish to be a director, educational background, seniority, kind of school and age. General screening model of quantitative research was used in the study for the problem. The study system consists of 261 people working as school director, chief assistant of director, assistant of director and teacher in the official schools of Ministry of Education in the border of Bünyan country town of Kayseri. Data was collected through“Personal Information Form”which is developed by the researcher and“Factors Effecting the Requirement of Woman Teachers Being a Director: Research In the city of Adana ”developed by B. Binen, (2003). SPSS (Statistical Package for Social Sciences) software were employed to analyze the data. Chi-squared test of independence was applied in analyis.