Önde gelen şirket değerleme yöntemleri kapsamında banka değerlemesi: Tekstilbank örneği
The valuation of a bank based on prominent firm valuation methods: Tekstilbank case study
  1. Tez No: 415849
  2. Yazar: MURAT GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değerleme, Değerleme Yöntemleri, Banka Değerlemesi, Beher Hisse Değeri, Değer Altında Fiyatlama, Valuation, Valuation Methods, Bank Valuation, Price Per Share, Undervaluation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışması BIST endekslerinde işlem gören bankaların cari piyasa değerlerinin, finansal tabloları yardımıyla hesaplanan firma değerlerini gerçek anlamda yansıtıp yansıtmadıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu açıdan öğretide önde gelen indirgenmiş nakit akımları yöntemi, ekonomik katma değer yöntemi ve göreceli değerleme yöntemi gibi üç temel yöntem kapsamında örnek seçilen bir banka üzerinden ayrı ayrı değerleme analizleri yapılarak ulaşılan sonuçlar ile seçilen bankanın piyasa değeri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında değerleme kavramının çıkışı ve gelişim süreci incelenmiş, yaşanan ivmeyle ilgili literatürde yer alan araştırmalar incelenerek derlenmiştir. İzleyen kısımlarda ise öğretide yaygın olarak kullanılan değerleme yaklaşımları detaylarıyla irdelenerek banka değerlemesine daha uygun olabilecek yöntemler araştırılmıştır. Anılan yöntemler ışığında yapılan analizler sonucunda, farklı değerleme yöntemlerine kıyasla örnek banka değerinin farklılık gösterdiği, bankanın değerinin çok altında fiyatlandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the market values of banks in Borsa Istanbul Corporate indices on their financial statements. In order to fulfill this aim, a sample bank has been analyzed on prominent approaches of the literature such as discounted cash flow model, the model of economic value added, P/B and P/E ratios. On the next steps, a relation between market value of the bank and the outcomes of valuation process have been examined. In the first chapter, emergence and development of valuation is revealed and mentioned. Then, sources and approaches about firm valuation are studied in details. According to them, the most appropriate methods for bank valuation process are asserted through the following chapters. The result of this study highlights that the sample bank has been sold by a lower price according to the valuation calculations. Furthermore, the bank has been priced under its fair value.