Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yoksulluk üzerindeki etkisi ve Muş örneği
Effects of the social assistance and solidarity foundations on poverty and example of Muş city
- Tez No: 415848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardım, Yoksulluk, Vakıflar, Social Aids, Poverty, Foundations
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Çok boyutlu bir kavram olarak yoksulluk; zamana ve mekâna göre değişebilir bir olgu olmakla birlikte, yalnız gelire ya da başka bir değişkene göre tanımlanması güç bir sosyal sorun niteliği taşımaktadır. Genel anlamda yoksulluk, insanların temel gereksinimlerinin karşılanamaması durumu olarak anlaşılabilir. Türkiye'de yoksulluğun engellenebilmesi ve toplumun refahının sağlanması yolundaki eksikliklerin giderilmesinde önemli bir görevi üstlenen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, yoksullara yapılan maddi ve manevi, diğer bir ifadeyle İnsani yardımlarla görevini yerine getirmeye gayret etmektedir. Muş İli, coğrafi olarak Türkiye'nin doğusunda yer alan Muş ovası kenarında kurulmuş, ekonomik olarak geri kalmış bir şehirdir. Muş İli, her ne kadar Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içerisinde yer alsa da, halkın gelir düzeyinin düşük seviyede olması dolayısıyla, halkın sosyal yardım desteğine gereksinimi olduğu tespit edilmiştir. Netice itibariyle; sosyal yardımların, yoksulluk sorununa kesin çözüm olamayacağı gerçeği göz önünde tutulursa; yardım alan birey ve ailelerde geçici bir refah düzeyi oluşturması, yoksul kesimde bir 'yardım bağımlılığı'nın ortaya çıkması, bir işte çalışmasına rağmen işsiz sıfatıyla yardım alanların oranının önemli bir durum sergilemesi, eğitim düzeyinin düşük olmasının bölgedeki yoksulluğu tetiklediği, sosyal yardımların hedef kitleye ve yeterli düzeyde ulaşamadığı, dikkati çeken saptamalardır.
Özet (Çeviri)
Although, as a multidimensional concept, poverty is a changeable issue depending on time and place, it is a social problem that cannot be identified just according to income and another variable. In the general meaning, poverty is people's being unable to meet their basic needs. Undertaking an important duty in order to prevent the poverty and in order to eliminate the shortcomings for ensuring the society's welfare in Turkey, Social Assistance and Solidarity Foundations try to fulfil their duties by financial and moral aids, in another word by humanitarian aids for the poor. Muş city, situated near the Plain of Muş, is in the east part of Turkey and it is an economically undeveloped city. Despite the fact that Muş city takes place in the Eastern Anatolia Regional Development Project, it has been found that the society needs social aids because of having low income levels. As a conclusion, if the fact that social aids cannot be an exact solution for the problem of the poverty is taken into consideration; it can be seen that social aids create a temporary wellness for individuals and families getting an aid, they cause an“aid addiction”among the poor, they cause people who have a job to get an aid by pretending themselves as unemployed and also it can be seen that low education levels trigger the poverty and social aids can't reach the target group sufficiently.