Öğrenme nesnelerinin öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik içerik bilgisi becerilerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluating the effect of learning objects on the technological pedagogical content knowledge competencies of the preservice teachers
- Tez No: 415876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL KABAKÇI YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: TPİB, teknolojik pedagojik içerik bilgisi, teknopedagojik eğitim, öğrenme nesneleri, öğrenme nesnesi, TPACK, Technological Pedagogical Content Knowledge, TPACK-deep, Learning objects
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrenme nesneleri kullanımlarının sınıf öğretmeni adaylarının Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi (TPİB) yeterliklerine ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) kullanımlarına etkisinin incelenmesidir. Bu amaca uygun olarak, Çevre Eğitimi dersi içeriğinde yer alan“Küresel Isınma ve İklim Değişikliği”konusuna yönelik öğrenme nesneleri tasarlanmış ve bunların öğretmen adayları tarafından kullanımı incelenmiştir. Araştırmanın modeli, deneysel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan tek- grup öntest sontest deneysel desendir. Deneysel süreç, bir pilot uygulamanın ardından deneysel uygulamanın gerçekleştirilmesi şeklinde planlanmıştır. Çalışmanın pilot uygulaması 2012- 2013 öğretim yılı güz dönemi içerisinde çevre eğitimi dersini alan 53 sınıf öğretmeni adayı ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenme nesnelerinin kullanıldığı beş haftalık bir plan çerçevesinde uygulama tamamlanmıştır. Deneysel uygulama ise, 2013-2014 öğretim yılı güz döneminde çevre eğitimi dersini alan sınıf öğretmenliği ikinci sınıf 88 öğretmen adayının katılımı ile tamamlanmıştır. Toplam dört haftalık bir eğitim gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Teknopedagojik Eğitim Yeterlikleri Ölçeği, BİT Kullanım Anketi, araştırmacı tarafından geliştirilen Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Akademik Başarı Testi ile Öğrenme Nesneleri Değerlendirme Anketi nicel veri toplama araçları olarak, yarı- yapılandırılmış görüşme formu ise nitel veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Bu veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizinde, betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t-Testi nicel verilerin analizinde kullanılmıştır. Nitel verileri çözümlemek için ise tümevarımsal analizden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları incelendiğinde, öğrenme nesnesi kullanımının, öğretmen adaylarının akademik başarılarına bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Dahası öğrenme nesnelerinin, öğretmen adaylarının BİT kullanım düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. BİT kullanım alt alanları incelendiğinde ise, öğrenme nesnelerinin bilgi işleme teknolojileri ve eğitsel teknolojiler kullanımı üzerinde anlamlı bir fark yarattığı, ancak internet teknolojileri ve iletişim teknolojileri alanlarında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, öğrenme nesneleri kullanımının öğretmen adaylarının TPİB yeterliklerini geliştirdiği vurgulanmıştır. TPİB alt boyutları olan tasarım, uygulama, etik ve uzmanlaşma boyutlarında da gelişim görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının öğrenme nesnelerini değerlendirmeye ilişkin görüşlerinin bir sonucu olarak öğrenme nesnelerinin çoklu ortam bileşenleri ile desteklenmesinin, içeriğinin özet biçiminde sunulmasının, tekrar etme özelliğinin olmasının ve zaman ve mekandan bağımsız erişilmesinin beğenilen özellikleri olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the effect of the use of learning objects on primary school teaching pre-service teachers' Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) competencies and their Information and Communication Technologies (ICT) use. In accordance with this purpose, learning objects were designed for“Global Warming and Climate Change”which is one of the Environment Education course contents and these objcts's use by the pre-service teachers were eximined. This research design was one group pretest posttest experimental design which is one of the experimental research methods. The experimental process was planned as beginning with a pilot study after this study carrying out the experiment. The pilot study was conducted with 53 primary school teaching preservice teachers who were taking the Environment Education course at 2012-2013 academic year fall semester.The pilot study took for five weeks in accordance with lesson plans that organizing the use of learning objects. The experimental study was conducted with the participation of 88 primary school teaching preservice teachers who were taking Environment Education course at 2013- 2014 academic year the fall semester.The education was carried out for four weeks in total. In this research, TPACK- Deep Scale, ICT Use Survey, The Global Warming and Climate Change achievement test which was developed by the researcher and Learning Objects Assessment Survey were use as quantitative data gathering tools and also semi- structured interview form was use as qualitative data gathering tools. Descriptive analysis and independent samples T-test were applied for the analysis of quantitative data that gathered via these data collection tools. Content analysis was used for the analysis of qualitative data. When the result of the analysis were considered, it is seen that there was no significant difference between the preservice teachers' academic achievement before and after their use of learning objects. Moreover, it was determined that, there was no significant effect on the ICT use levels of preservice teachers' after using learning objects. When the sub fields of ICT use levels were examined, it was found that there was a significant difference between levels of information process technologies and educational Technologies, but it was also found that there was no significant difference between the levels of Internet technologies and communication Technologies before and after the experiment. However, in contrast to these findings it was emphasized that the use of learning objects improved the TPACK competencies of the preservice teachers. Also, It was determined that, there was an improvement on TPACK competencies' sub dimensions termed as design, exertion, ethics and proficiency. As a result of the aspects of preservice teachers on evaluating the learning objects, these were identified that the admired properties of learning objects were tahat they were supported by multi media components, they could present brief contents, they could be repeated and they were accessible on any time and at any where.