Autograph programı kullanımının 10. sınıf öğrencilerinin fonksiyonların simetrileri ve cebirsel özellikleri konusundaki başarısına etkisi
The effect of using Autograph on 10th grade students' success on topic of functions' symmetry and algeabraic properties
  1. Tez No: 415882
  2. Yazar: MEHMET ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Autograph, Öğrenci Başarısı, Fonksiyonların Simetrileri ve Cebirsel Özellikleri, Genelleme, 10.sınıf, Autograph, Students' Success, Symmetry of functions and algebraic properties, generalization, 10th class
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada Autograph programı kullanımının 10.sınıf öğrencilerinin fonksiyonların simetrileri ve cebirsel özellikleri konusundaki başarısına ve bu konularla ilgili kuralları genellemelerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Balıkesir'de bir Anadolu Lisesi'nin 10. sınıfında öğrenim gören 35 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel modele göre gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda dersler Autograph programı ile işlenmiş ve öğrenciler kendilerine önerilen öğrenme etkinliklerini bilgisayar ortamında Autograph programını kullanarak gerçekleştirmişlerdir. Kontrol grubunda ise dersler geleneksel şekilde işlenmiş ve öğrenciler kendilerine önerilen öğrenme etkinliklerini sınıf ortamında gerçekleştirmişlerdir. Öğrencilerin başarılarını ölçmek için fonksiyonların simetrileri ve cebirsel özellikleri konusunu içeren kavramsal bilgi değerlendirme testi, genelleme becerilerini tespit etmek için ise konu değerlendirme testleri kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubuna uygulama öncesi ön test, uygulama sonrası son test uygulanmış ve uygulama üç hafta sürmüştür. Verilerin analizinde dağılımlar normal ise bağımsız grup t-testi, dağılımlar normal değilse Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bu analizlere ek olarak öğrencilerin ne tür hatalar yaptıkları, yapılan hataların sebepleri, en fazla doğru cevaplanan sorular ve en az doğru cevaplanan sorular nitel analiz yoluyla belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonunda, deney grubu öğrencilerinin araştırmanın ilk haftasından son haftasına doğru başarılarının arttığı gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak, Autograph programının fonksiyonların simetrileri ve cebirsel özellikleri konusunun tümünde olmasa da bu konunun son alt başlığı olan genişleme-daralma konusunda öğrencilerin başarılarını artırdığı ve genelleme becerilerini geliştirdiği sonucuna istatistiksel olarak ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of using Autograph software program on 10th grade students' success and skills about generalizing rules in symmetry of functions and algebraic properties. This study was done with 35 students studying in Anatolian High School in Balıkesir. Research was carried out by semi-empirical model with pretest-posttest control group. All the lessons in experimental group were conducted through Autograph in the classroom and learning activities given to students by teacher were completed in a computerized environment using Autograph. Control group completed all the activities in the classroom with instructions given by teacher. Students' success was assessed through pre and post test scores of conceptual knowledge evaluation test and topic evaluation test was used to detect generalization skills of students. Prior to intervention pretest to both groups and after intervention posttest to both groups were applied and study took three consecutive weeks. If the analyses of data are normally distributed, independent samples t test was used. Mann-Whitney U test was used if the distribution was not normal. In addition to these analyses; most accurate answered questions and mistakes done by students were determined by quantitative analysis. At the end of the study it is observed that the success of experimental group students increased from the beginning of the study to the end of it. In addition to this using Autograph program did not improve the success of students in all topics of symmetry of functions but improved the success of subtopic dilation and shrink and students who used Autograph program sharpened their skills about generalizing rules of dilation and shrink.