Türkiye'deki bilişim suçlarının sosyolojik bir analizi: Tehditler ve çözüm stratejileri
A sociological analysis of cyber crimes in Turkey: Threats and strategies for solution
  1. Tez No: 415892
  2. Yazar: FURKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT GÜLLÜPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim suçu, Sosyal medya, Suç, Fail, Türkiye, Cyber, Cybercrime, Social Media, Crime, Perpetrator, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımızın her alanının dijitalleştiği günümüzde, bilişim suçlarının nedenlerini ve yarattığı riskleri, faillerin özellikleri ve motivasyonlarını sosyolojik açıdan analiz ederek, bilişim suçlarının izlediği seyir hakkında genel bir bilanço çıkarmaktır. Bu kapsamda bilişim suçlarının teorik açıklamaları, mevzuattaki yeri, bilişim suçlarıyla mücadele yöntemleri, sosyal medyanın bilişim suçu içindeki rolü ve suç öncesi koşullar ayrıntılı olarak soruşturulacaktır. Çalışmanın bulgularına göre, sosyal medya ve bilişim teknolojileri sayesinde işlenen suçların arttığı ve bu kapsamda bilişim suçlarından çocuk istismarı ve kişisel bilgilerin farklı amaçlarla suiistimali suçlarında ciddi düzeyde artış olduğu anlaşılmaktadır. Son olarak, bu çalışmada bilişim suçlarındaki genel bilançosu değerlendirilerek eğitim, denetim, uluslararası işbirliği ve mevzuat ölçeğinde çözüm önerileri getirilerek, Türkiye'deki bilişim suçlarıyla mücadele edebilmek için bireysel ve kamusal ölçekte uygulanabilecek tedbirlere yer verilmiştir. Ayrıca, bilişim suçlarına yönelik devlet eliyle yapılacak denetimlerin yeterliliği ve yerindeliği konusu tartışılarak, denetimlerle kişi hak ve özgürlükleri ihlal edilmeden verilecek bir mücadele için nasıl bir yol izlenebileceği hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, by analyzing in sociological view the reasons and risks of cybercrimes, the features and motivations of perpetrators, is to express general perspective about the pattern of cybercrimes, when every scope of life became digitalized owing to technology in nowadays. In this matter, detailed analysis of conceptual perception of cybercrimes, related legislation, methods of combatting with cybercrimes, the role of social media in cybercrimes and pre-crime conditions will be evaluate. According to findings of this study, it is came out the crimes via IT technology and social media increased and also the figure of child exploitation and privacy data abuse for various reasons as cybercrimes increased seriously. Finally, in this study the precautions which can be apply in the private and public to combat cybercrimes in Turkey scale are stated by the solutions offering on the scale of education, control, legislation and international cooperation. Also, the propriety and the adequacy of the governmental controls against cybercrimes discussed and the solutions offered about how the controls combat cybercrimes without any violation of private rights and liberties.