Bilişüstü özdüzenleme basamaklarına göre yapılan gitar eğitiminin deşifre performansı farkındalık ve tutuma etkisi
The effects of guitar instruction with reference to metacognitive self regulation on sight playing, awareness and attitude.
- Tez No: 415924
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ DURAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gitar Eğitimi, Üstbiliş, Özdüzenleme, Tutum, Deşifre Çalma, Guitar Education, Metacognition, Self Regulation, Attitude, Sight Playing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı, bilişüstü özdüzenleme evrelerine göre yürütülen gitar öğretiminin öğrencilerin gitarda deşifre çalma performansı, bilişüstü özdüzenleme farkındalıkları ve deşifre çalma tutumları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırma, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, Harran Üniversitesi Müzik Öğretmenliği programında 2. sınıfa kayıtlı Bireysel Çalgı III (gitar) dersini alan 5 (beş) öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada“kontrolsüz öntest-sontest deneysel desen”kullanılmıştır. Deney sürecinde her öğrenci ile haftada 2 ders saati olmak üzere 10 hafta boyunca bilişüstü özdüzenleme basamaklarına göre bireysel gitar dersi yapılmıştır. Ders içeriklerine uygun olarak her ders saatinde bir eserin deşifresi çalışılmış ve bu kapsamda 20 eser deşifre edilmiştir. Öğrencilerin deşifre çalma tutumlarını belirlemek için Deşifre Çalma Tutum Ölçeği; Deşifre çalma performanslarını saptamak amacı ile Deşifre Performans Rubriği (DPR) ve öğrencilerin bilişüstü özdüzenleme farkındalıklarını belirlemek amacı ile Bilişüstü Özdüzenleme Farkındalığı Görüşme Formu uygulanmıştır. Ölçme araçlarının tamamı araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; bağımlı gruplar için t testi, Ki-kare ve Varyans analizi testleri kullanılmıştır. Ayrıca, analiz varsayımları ve grup homojenlikleri varsayımları için Levene ve Kolmogorov-Smirnov testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, araştırma grubunun deşifre çalma performans puanlarında, bilişüstü özdüzenleme farkındalık puanlarında deşifre çalma tutum puanlarında anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of guitar instruction with reference to metacognitive self regulation on sight playing performance, metacognitive self regulation awareness and attitudes related sight playing. The study performed 5 second year-class students who had ever enrolled guitar Individual Instrument III (Guitar) at Music Teacher Training Program at Harran University in 2014-2015 academic year. In this study, without control group pre test- post test experimental design were used. During the study, 2 hours of guitar instruction accordingly metacognitive self regulation phases for 10 weeks was carried out with the students. The transcript of each lesson is a work in accordance with the course content and 20 pieces have been studied in this context. To determine performance of sight playing,“sight playing performance rubric”; in order to determine the awareness of metacognitive self regulation,“the metacognitive self regulation awareness interview form”and in order to determine the attitudes of students towards sight playing attitude“scale of sight playing”was applied. All the measurment tools were developed by the researcher. For the analysis of data obtained in the research, dependent samples t-test, Chi squared and Variance analysis were used. Also for homogeneity of the group and assumptions of analysis, Levene's and Kolmogorov-smirnov tests were used. As a result of research, there has been significant differences in sight playing performance scores, awareness of metacognitive self regulation and attitude of sight playing scores of the students.