Aile eğitiminin otizmli çocuğa sahip ailelerin Milieu öğretim tekniklerinden tepki isteme–model olmayı kullanmalarındaki etkililiği
Efficiency of parent training a mothers of children with autism use of mand – model one of the Milieu teaching techniques
- Tez No: 415923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Milieu Öğretim Teknikleri, Tepki İsteme – Model Olma, Aile Eğitimi, Autism Spectrum Disorder, Milieu Teaching Procedures, Mand – Model, Parent Training
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada, Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuğa sahip annelere yönelik hazırlanan aile eğitim programının, annelerin çocuklara hedeflenen iletişim becerilerini kazandırmalarındaki etkililiğini incelenmiştir. Araştırmaya OSB tanısı almış 3 erkek çocuk ve anneleri katılmıştır. Araştırmada annelere, milieu öğretim tekniklerinden tepki isteme – model olma tekniği öğretilmiştir. Araştırmada yöntem olarak, tek denekli araştırma modellerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırma bulguları, milieu öğretim tekniklerinden tepki isteme - model olma tekniğinin öğretimine yönelik hazırlanan aile eğitim programının etkili olduğunu, anneler tarafından uygulanan tepki isteme - model olma tekniğinin OSB'li çocuklara yeni kelimeler öğretmede ve bu kelimelerin zaman içerisinde sürdürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to examineted the effectiveness of family training program for prepared the mothers who had children with autism spectrum disorders and the effectiveness of the mand model applied by mother on teaching targeted communication skills to children with autism spectrum disorders. Three boys with autism spectrum disorders who attend a two rehabilitation center in the city of Bolu and their mothers participated in this study. Three mothers were taught mand model, one of the milieu teaching techniques. One of the single-subject research methodologies, multiple-probe model across subjects, was used in this research. The findings of the study demonstrated that parent training program was efficient in mothers, who had children with autism spectrum disorders and use of the mand model procedures maintaining same efficiency of the procedures two weeks after the procedure training. Additionally, the finding showed that the new words were acquired by the children with autism spectrum disorders.