Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin, matematik başarıları ile algıladıkları problem çözme becerileri, özyeterlik algıları, bilişüstü özdüzenleme stratejileri ve ÖSS sayısal puanları, arasındaki açıklayıcı ve yordayıcı ilişkiler örüntüsü
Students of Yıldız Technical University relationship between the explanatory and predictive relationships the points of achievement in öss, perceived problem solving abilities, self efficacy perception and metacognitive self regulation strategies rel
- Tez No: 159403
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİRE ERDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Algılanan problem çözme becerisi, bilişüstü özdüzenleme, stratejileri, öz-yeterlik algısı, ÖSS, matematik başarısı, Percieved problem solving abilities, metacognitive self regulation strategies, self efficacy perception, ÖSS, mathematics achievement
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinin matematik başarılan ile öğrenci seçme sınavındaki (ÖSS) sayısal puanlan, algıladıkları problem çözme becerileri, özyeterlik algılan ve bilişüstü özdüzenleme stratejileri arasındaki açıklayıcı ve yordayıcı ilişkiler örüntüsü belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın deneklerini, 2005- 2006 öğretim yılında Yıldız Teknik Üniversitesinin farklı bölümlerinde okuyup“Matematik F dersini alan 208'i kız 598'i erkek olmak üzere toplam 806 öğrenci oluşturmuştur. İlişkisel tarama türünde olan araştırmada öğrencilerin bilişüstü özdüzenleme stratejilerini ve özyeterlik algılannı belirlemek amacıyla Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie tarafından geliştirilen ve dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışması Altun ve Erden (2006) tarafından yapılan ”Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği“ kullanılmıştır. Öğrencilerin algıladıklan problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla, Heppner ve Petersen tarafından geliştirilen, dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışması, Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan ”Problem Çözme Envanteri“ kullanılmıştır. Öğrencilerin ÖSS sayısal puanlan YTU Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından alınmıştır. Öğrencilerin ”matematik F' dersindeki dönem sonu basan ortalamaları, matematik basan puanı olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularında, öğrencilerin; özyeterlik algılan ile algıladıklan problem çözme becerileri arasında, bilişüstü özdüzenleme stratejileri ile algıladıklan problem çözme becerileri arasında, özyeterlik algılan ile bilişüstü özdüzenleme stratejileri arasında doğrusal yönde anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin, özyeterlik algılan, bilişüstü özdüzenleme stratejileri ve ÖSS sayısal puanlannm matematik başansını yordamada anlamlı bir güce sahip olduğu, diğer taraftan algıladıklan problem çözme becerilerinin matematik başansını yordamda anlamlı bir güce sahip olmadığı belirlenmiştir. Aynca bu bulgulara dayalı olarak söz konusu değişkenler arasındaki ilişkiyi gösteren model, öğrencilerin ÖSS'ye giriş yıllarına göre ayn ayrı doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated to find out relationship between the explanatory and predictive relationships the points of achievement in ÖSS, perceived problem solving abilities, self efficacy perception and metacognitive self regulation strategies related to mathematics achivement. The subject consists of 806 Yıldız Technical University students (208 girls and 598 boys) from different departmens who attended“Mathematics F in the fall term of 2005- 2006. For such a correlational study, for the purpose of determining students' metacognitive self regulation strategies and self efficacy perception ”Motivated Strategies for Learning Questionnaire“ developed by Pintrich, et al. and linguistic equivalance, validity and reliability studies done by Alton and Erden (2006) were used. For purpose of determining students' percieved problem solving abilities, ”Problem Solving Inventory" developed by Heppner and Petersen and linguistic equivalance, validity and reliability studies done by Şahin, Şahin and Heppner (1993) were used. The quantitative points of the students are taken from Student Services Chairmanship and the final grades of the classes are considered as the mathematics achievement point. Findings indicate that there is positive relationship between students' self efficacy perception and percieved problem solving abilities; metacognitive self regulation strategies and problem solving abilities; self efficacy perception and metacognitive self regulation strategies. It is revealed that, the students' self efficacy perception, metacognitive self regulation strategies, and ÖSS quantitative points have a significant importance in predicting mathematics achievement, while percieved problem solving abilities do not have such a significant power in predictions. Accordingly, with respect to these findings, models between the above mentioned variables have been confirmed for students with different OSS entry dates.