Siyasal pazarlamada marka kişiliğinin etkisi : Algılanan marka kişiliği – Seçmenlerin oy verme davranışı ilişkisi
Effect of political marketing brand personality: Perceived brand personality - Voting behavior of voters relations
- Tez No: 415933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, marka, marka kişiliği, Political marketing, brand, personality of brand
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Siyasal pazarlama kavramı günümüzde siyasi hayatın içinde olan tüm aktörler için vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Demokrasi anlayışı gelişmiş ülkelerde siyasal pazarlamayla ilgili detaylı araştırmalar yapılmakta ve bilimsel makaleler yayımlanmaktadır. Siyasi arenada siyasal pazarlama uygulamalarına yoğun bir biçimde başvurulurken, özellikle 21. yüzyılın başından itibaren marka kavramının önemi ve etkisi siyasal pazarlama alanında artmaya başlamıştır. Siyasi partilerin birer marka olarak değerlendirilmesi neticesinde partilerin marka kişilikleri de araştırılmıştır ve geliştirilen marka kişiliği ölçeklerinin araştırmaya konu olan siyasi partilerin içinde bulundukları kültürlerin özellikleriyle örtüştüğü ortaya çıkmıştır. Siyasi partilerin marka kişiliği ölçeği farklı ülkelerde o ülkelerin kültürlerine uygun biçimde denenmiştir. Girişken (2010) tarafından geliştirilen Siyasal Marka Kişiliği Ölçeğinde yer alan faktör, boyutları (Çağdaş, İkna Edici, İddialı, Milliyetçi, Muhafazakar) verilen yanıtlar itibariyle her bir siyasi parti ve lider için ortalama (mean) değerleri alınmak suretiyle tek bir boyut haline getirilmiştir. Araştırmada Girişken (2010)'dan alınan model yardımıyla, siyasi partinin ve siyasi liderin marka kişiliği ile oy tercihi sempatizanlık seviyesi, siyasi bilgi seviyesi ve demografik kriterler arasındaki olası ilişkiler kurulan hipotezler vasıtasıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Political marketing concept becomes indispensable for all the actors in the political medium. Detailed studies are carried out and scientific articles are published in the countries which have a developed democracy. Since there has been so much usage of political marketing in political mediums, the effect of the brand concept in political marketing has gained importance by the 21 century. As a result of evaluating political parties as a brand, the brand personalities of parties have been studied and according to the brand personality scales it has been evident that the parties match up with the features of the culture which they were born into. The brand personality scale for political parties is conducted in other countries according to the cultures of those countries. The factor dimensions (contemporary, persuasive, ambitious, nationalist, conservative) of the Political Brand Personality Scale developed by Girişken (2010) is studied as one dimension by taking the average means according to the given answers for each party and its leader. In the study the brand personality of the party and the brand personality of the leader, voting choice and sympathizer, the level of political knowledge and relationships between demographic criteria are investigated by hypothesis with the help of the scale taken from Girişken (2010).