Siyasal marka ve seçmenlerin siyasi partilerin marka kişiliklerine ilişkin değerlendirmeleri üzerine bir araştırma
A study on the political brand and the considerations of voters about the brand identities of political parties
  1. Tez No: 590067
  2. Yazar: OĞUZ BALIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Marka, Marka Kişiliği, Siyasal Marka Kişiliği, Political Brand, Brand Identity, Political Brand Identity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Siyasal partilerin temel amacı iktidar olmaktır ve bu amaç doğası gereği geniş kitlelere seslenebilmeyi gerektirmektedir. Bu gereklilik pazarlamanın siyasete uyarlanmasını da beraberinde getirmiştir. Güncel pazarlama yaklaşımları alternatifler arasında dikkat çekmeyi kolaylaştırmıştır. Bu bağlamda pazarlama bilimi uygulamalarından olan marka kişiliği son dönemde dikkat çekmektedir. Bu araştırma seçmenlerin kendilerini yakın hissettikleri siyasal partilere atfettikleri sıfatları tespit etmeyi, seçmenlerin siyasal partilere bağlılık durumunu, eğer varsa bu siyasal parti bağlılığının partilere göre ilişkisini ve marka kişiliğinin bağlılık ile olan ilişkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma İstanbul ilinde gerçekleşmiştir. Araştırmanın konusunun hassasiyeti sebebiyle tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yoluyla veriler toplanmış ve analizler 427 geçerli anket üzerinden yapılmıştır. Çalışmada marka kişiliği ve marka sadakatinin ölçülmesi için literatürdeki ölçeklerden yararlanılmıştır. Ölçeklerin geçerliliğinin tespitinde faktör analizi kullanılmıştır. Elde edilen faktörler marka kişiliği için; yetkinlik, samimiyet, özgün, genç-dinamik ve mesafelidir. Marka bağlılığı için ise tatmin ve sadakat, alternatif çekicilik, şikayet davranışı, değişime duygusal direnç, parti değiştirmeye direnç ve hesaplanabilir bağlılıktır. Bu değişkenler yardımıyla seçmenler kümeleme analizi ile bölümlendirilmiş ve dört seçmen kümesi elde edilmiştir. Bunlar; zorunlu sadıklar, duygusal sadıklar, sadakatsizler ve huzursuz sadıklar kümeleridir. Marka kişiliği faktörleri açısından seçmen kümelerinin hangi yönde farklılaştığı Scheffe testi ile incelenmiştir. Test sonuçları faktörlerin hepsinde birbirinden anlamlı farklılıklar gösterdiğini işaret emektedir. Seçmenlerin kendilerini yakın hissettikleri parti ile ait oldukları küme arasında bir ilişkinin var olup olmadığı test edilmiştir. Yapılan Ki-kare analizi sonucu, seçmenlerin ait oldukları küme grubu ile siyasi parti arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Sonuçlar ışığında uygulayıcılar ve araştırmacılar için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main goal of political parties is to be in power. This goal, by its nature, needs reaching to mass crowds. This necessity brings political adaptation of marketing in its train. Current marketing approachs has been catalyzing to draw attraction in between the alternatives. In this regard, brand identity, as one of the marketing science practices, draws attention recently. This study aims to reveal the role which is imputed by the voters to the political parties that they feel close to. The study also aims to reveal the loyalty status of voters to political parties, and the relation between brand identity and Loyalty. The research occured in Istanbul. By the reason of the sensitive topic of this study, data was collected by the convenience sampling method and they analysed with 427 valid surveys. This study used the great effect of the scales in the literature to scale the brand identity and brand loyalty levels. Factor analysis were used for the fixation of scales' validity. Factors which are gathered for brand identity are competence, sincerity, unique, young-dinamic and distanced. Other factors that gathered for brand loyalty are satisfaction and faithfulness, alternative attractiveness, behaviour of complaint, emotional resistance to alteration, resistance to alteration of political party and computable loyalty. With the help of these factors, voters had been departmentalized by clustering analysis. By doing that, the research achieved four different voter clusters. These clusters are imperative loyals, emotional loyals, uneasy loyals and disloyals. In terms of the brand identity factors, Scheffé test was used to analyse in which way the voter clusters become different. Test results point out that the factors show significant differs from each other. It is tested that if there is a relation between the political party which the voters feel themselves close to and the voter cluster which the voters are belong to. As a result of a chi-square test, it is seen that there is a significant relation between voter cluster which the voters are belong to and the political party which they feel themselves close to. In the light of acquired results, some suggestions were offered for practitioners and researchers.