A study on quality standards in the chemical industry: The case study of Gaziantep
Kimya sektöründe kalite standartları üzerine bir araştırma: Gaziantep örneği
- Tez No: 415938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Standartları, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, Quality, Quality Standards, Gaziantep Organized Industrial Zone
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalışması, teorik ve uygulamalı bilgileri kapsayan beş bölümden oluşmaktadır. Teorik bilgiler; kimya sektöründe kalite standartları ile ilgili bilgileri içermektedir. Uygulamalı bilgiler ise, Gaosb'de faaliyet gösteren kimya işletmelerine uygulanan anketlerle elde edilen bilgilerdir. Bu çalışma ile, Gaziantep kimya sektöründeki firmaların gelişimi açısından, mevcut kalite yönetim sisteminin analizi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışma, kimya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin aralarındaki etkileşimi de ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda bu çalışmada bazı hipotezlerle ilgili bilgi toplamak amacıyla 26 sorudan oluşan anket formu hazırlanmıştır. Anketler, Gaosb'ta faaliyet gösteren kimya işletmelerinin kalite yönetim departmanları çalışanları ile yapılmıştır. Gaosb'de 138 kimya işletmesinin 56'sına (%41) anket uygulanmıştır. Bilindiği gibi Gaziantep, Türkiye'nin Orta Doğuya açılan kapısı olarak görülmektedir. Kaliteli üretimin ihracata olumlu yansıyacağı da açıktır. Anketlerden elde edilen verilere göre, kalite yönetim sistemlerinin kimya sektöründeki gelişmeyi etkilediği görülmüştür. Aynı zamanda kalite yönetim departmanlarının faaliyetleri arasında etkileşimler saptanmıştır. Sonuç olarak, işletmelerin kalite yönetim departmanlarında çalışan personelin yüksek öğrenim görmüş ve yetenekli çalışanlardan oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır. İşletmeler bu sayede hizmet içi eğitim masraflarından kurtulacaklar. Aynı zamanda işletmeler, kalite yönetim departmanlarını iyileştirerek kaliteli ürün üretebilecekler. Öte yandan araştırma sonuçları, çalışanlara hizmet içi eğitim uygulanmasının çalışanları işletmeye bağlılıklarının arttırdığını ortaya koymaktadır. Yine araştırma sonuçlarına göre, Gaosb'ta faaliyet gösteren işletmelerin kalite yönetim sistemlerine önem vermeleri gerekmektedir. Böylece işletmeler, kaliteli ürün üretip hatalı ürün üretilmesi riskini azaltabilecekler ve karlılıklarını artırabilecekleredir.
Özet (Çeviri)
This thesis includes theoretical and practical within five chapters. The theoretical part composes quality standards and related data at chemical sector. For the practical part, data are obtained by implementing questionnaire to show the chemical plants and activities at Gaosb. This study aims to analyze the development of the chemical sector firms at Gaziantep with its quality management system. Also this study aims to focus on occurring activities at the chemical sector and their intra-effects. In this context at this study with the aim of related data collecting, a questionnaire which is consisted of 26 questions was prepared. The questionnaires were done at Gaosb for showing the activities of chemical plants with the workers of quality departments. At Gaosb there are 138 chemical plants, the questionnaire was implemented on 56 of them (41%). Gaziantep as known is the Turkish opened gate to the Middle East. The qualified product will effect positively and clearly on the exports. According to the data of the obtained questionnaires, the quality management systems effect on the development of the chemical sector. At the same time the in among effective quality departments were determined. As conclusion, in the quality department of the plants, it is necessary to appoint high educated and skilled working employees thus it will save the costs of training program. In the same time, quality departments of plans will be improved and the products will be qualified. Moreover the implementation of workers' training will increase their loyalty. On the other hand according to conclusions it is necessary to pay attention to quality system due to its importance. Thus a qualified product will be produced and the risk of defective product can be reduced and profitability can be increased.