İslami bono (Sukuk) uygulaması üzerine bir araştırma: İstanbul ve Dubai örnekleri
A study on İslamic bonds (Sukuk) applications: The case study of İstanbul and Dubai
- Tez No: 415937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami Bonoları (Sukuk), İslami Bakacılık, BİST ve Dubai Borsası, Sukuk, Islamic Banking, Stock Markets, Definitions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışması, İslami Sukuk (İslami Tahvil ve Bonoları) ile ilgili olup, beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ile ilgili önceki çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde İslami bonolar, üçüncü bölümde İslami Bankacılık ve İslami Sukuk konusumda ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde Borsa İstanbul (BİST) ve Dubai uygulaması farklılıları ve benzerlikleri ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde ise BİST'in ve Dubai Borsasının genel bir değerlendirilmesi yapılıp, öneriler getirilmiştir. Tezde sukuk kavramı ve çeşitlei ayrıntılı bir şekilde açıklandıktan sonra, İslami bankacılık ve İslami bono geniş bir şekilde ele alınmıştır. Tezin esas bölüminü oluşturan dördüncü bölümde ise, Borsa İstanbul İle Dubai Borsası arasındaki farkları; BİST'in kullandığı raporlar, istatistikleri ve mali programları konulu çalışmaları analiz edilmiştir. Bunun yanında veri analizlerine, İslami bono ve tahviller üzerine yapılan çalışmalara, araştırmalardan ulaşılan sonuçlara da değinilmiştir. Türkiye, Dubai ve diğer Ortadoğu ülkelerine öneriler getirilmiştir. Tezde özellikle Türkiye'deki sukuk kullanma şekline ağırlıkla değinilmiştir. Çalışmada BİST ve Dubai borsası arasında önemli farlıklıkların olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about Islamic instruments (bonds & conversions). It consists of five chapters. The previous studies occupied the first chapter. In the second chapter, detailed information were given about Islamic bonds in the third chapter detailed information were given about Islamic banking and Islamic bonds.In the fourth chapter, the similarities and differences between Dubai financial markets and Istanbul stock exchange through practical study were introduced. While In the conclusion chapter, a general assessment for BIST and Dubai financial markets was done and recommendations were discussed. The thesis base which is the chapters composing of fourth chapter the difference between BIST and Dubai financial markets the BIST used reports, statistics and financial programs for the issuing operations were analyzed. As mentioned, in addition to data analyze and done studies about bonds and Islamic bonds and the reached conclusions from the studies .A recommendations were presented to Turkey, Dubai and other Middle East countries .in the case study significant differences between Dubai financial market and BIST were determined.