Franz Schubert Liedleri ve sanatsal özellikleri
Franz Schubert's Lieds and artistic features
- Tez No: 415944
- Danışmanlar: PROF. KADİR KARKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Franz Schubert, Romantik Dönem, Lied, Piyano
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada, Klasik dönemin bittiği, Romantik bir akımın başladığı dönemde yaşamış fakat müziği Romantik dönemden daha çok etkilenmiş olan Franz Schubert'in lied formuna katkıları, liedlerinde piyano eşliğini hangi derecede betimleyici ve destekleyici unsur haline getirdiği ve diğer eserlerinde döneminin sanatsal özelliklerine nasıl katkılar sunduğu incelenmiştir. Schubert'in Romantik dönem içindeki yeri, dönemin sanatsal özelliklerine katkılarının neler olduğu, eserlerinin yaşadığı dönemden ve kendi hayat hikayesinden nasıl etkilendiği, ve kendinden sonra gelen lied bestecilerine neden öncü olduğu araştırılmıştır. Bu araştırmada ayrıca, bestecinin özgeçmişine, Romantik Dönemin toplumsal ve siyasi tarihine, liedlerine konu olan şiirlerin yazarlarına, diğer eserlerinin sanatsal özelliklerine ve liedlerinin biçimsel incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research; Franz Schubert's, who lived in a term when the Classical Period ended and the Romantic Period began but whose music was mostly affected by the Romantic Period, contributions to the lied forms and how he contributed to the artistic properties of his term in his other works, have been examined. İn the first part of the study, the place of Schubert's at the Romantic Period, his contributions to the artistic properties of his term, how his work been affected by his lifetime and his own life story, to what extend he made piano accompaniment a supportive and descriptive element in his lieds and why he pioneered his lied compreser followers have been searched for. Besides, topicssuch as thecomposer's autobiography, social and political history of Romantic Period, the poets of the poems which were the topic of his lieds, the artistic properties of his other works and lieds are also included in this research. KeyWords: Franz Schubert, Romantic Period, Lied, Piano