Adam öldürme suçundan Ceza İnfaz Kurumunda bulunan kadınların Öfke Tarzları, Problem Çözme Becerileri ve Anksiyete düzeyleri arasındaki ilişki
The relation of criminal women's Anxiety and Problem Solving and Anger Management Styles whom stayed in the Prison as a result of murder
- Tez No: 415964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYHAN ÜGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Suçlu kadınlar, anksiyete, problem çözme becerisi, öfke, öfke tarzı, Ceza İnfaz Kurumu, Criminal women, prison, anxiety, problem solving skills, anger, anger style
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZETADAM ÖLDÜRME SUÇUNDAN CEZA İNFAZ KURUMUNDA BULUNAN KADINLARIN ANKSİYETE DÜZEYLERİ, PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE ÖFKE TARZLARI ARASINDAKİ İLİŞKİHülya KIRANYüksek Lisans Tezi, Psikoloji Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Bayhan ÜGEHaziran, 2012Bu çalışmanın temel amacı; ceza infaz kurumlarında adam öldürme suçuyla bulunan kadınları, suça karışmamış kadınlarla öfke tarzları, problem çözme becerileri ve kaygı düzeyleri açısından karşılaştırmaktır. Ek olarak, suçlu kadınlardaki kaygıyı yordamada başetme becerilerinin temel değişken olup olmadığını test etmektir. Diğer bir ifade ile başetme becerilerinin kaygı düzeyini diğer değişkenlerin etkisi kontrol edildiğinde yordayıp yordamadığını araştırmaktır.Amaç doğrultusunda; Kişisel Bilgi Formu, Beck Kaygı Envanteri, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği ve Problem Çözme Ölçeğinden oluşan anket formu 2012 yılı mayıs ayında İstanbul ili Bakırköy Ceza İnfaz Kurumu Adam öldürme suçundan tutuklu/hükümlü bulunan 115 kadına ve herhangi bir suça bulaşmamış ve cezaevinde hiç bulunmamış tesadüfi olarak seçilmiş anket uygulamasını kabul eden 115 kadına uygulanmıştır.Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 20.0 istatistik paket programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; betimsel istatistiksel metotlarının yanı sıra (sıklık, yüzde, ortalama, standart sapma, korelasyon) Bağımsız Gruplar T-testi, One-Way ANOVA ve Hiyerarşik Regresyon yöntemleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; suça karışmamış ve suçlu kadınların kaygı düzeylerinin istatistiksel olarak farklılaştığı, suçlu kadınların kaygı düzeylerinin suça karışmamış kadınlardan yüksek olduğu, suça karışmamış kadınlar ile suçlu kadınların problem çözme becerilerinin istatistiksel olarak farklılaşmadığı, suçlu kadınlar ile suça karışmamış kadınların benzer problem çözme becerilerine sahip oldukları saptanmıştır. Ayrıca; suça karışmamış ve suçlu kadınların sürekli öfke düzeyleri ve öfkeyi dışa vurma düzeylerinin istatistiksel olarak farklılaşmadığı, öfkeyi içte tutma ve öfkeyi kontrol etme düzeylerinin ise istatistiksel olarak farklılaştığı görülmüştür. Suça karışmış kadınların öfkeyi kontrol etme düzeylerinin suça karışmamış kadınlardan yüksek olduğu, bununla birlikte suça karışmış kadınların öfkeyi içte tutma düzeylerinin kontrol grubundan istatiksel olarak daha düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlara göre; adam öldürme suçu işlemiş kadınların kaygı düzeyini azaltmak için özellikle öfke ile ilgili değişkenlerin dikkate alınması gereklidir. Özellikle, öfke kontrolünün sağlanması ve öfkeyi içte tutma yerine etkin iletişim yöntemleri ile olumsuz duyguların ve öfkenin açığa çıkartılması önemli stratejiler arasında yer alacaktır.Hiyerarşik Regresyon sonuçlarına göre; problem çözme becerilerinin sosyo-demografik değişkenler, suça özgü değişkenler, sağlıkla ilgili değişkenler ve öfkeyle ilgili değişkenlerin ötesinde kaygıyı yordamadığı gözlenmiştir. Bununla birlikte, daha önceki intihar girişiminin, sürekli öfkenin, öfkeyi dışa vurmanın ve öfkeyi içte tutmanın suça karışmış kadınlarda kaygıyı yordamada önemli değişkenler olduğu ortaya konulmuştur. Adam öldürme suçu işlemiş kadınlarda; sadece baş etme becerilerine odaklanan uygulamalar yerine bireyin önceki intihar tarihçesini de dikkate alarak öfke düzeyi ve öfkenin ifade biçimleri üzerine odaklanan yöntemleri içeren paket programların geliştirilmesi önerilebilir. Bulgular ilgili literatür çerçevesinde açıklanmış, uygulamaya yönelik önlemler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster Thesis of PsychologyConsultant: Assist. Prof. Dr. Bayhan ÜGEOctober, 2012THE RELATION OF CRIMINAL WOMEN?S ANXIETY AND PROBLEM SOLVING SCALES AND ANGER MANAGEMENT STYLES WHOM STAYED IN THE PRISON AS A RESULT OF MURDERThe main objective of this research are investigate to find relation of the anxiety levels, problem solving skills and anger management styles with the comparison between criminal women and non-criminal women. Additional main objective of this research is test of controlling anxiety skills might be a main variable in criminal women. In the other word, main objective of this research might the skills have changes when other variables controlled in criminal women.Direction of this purpose, the questionnaire form has included Personal Information Form, Beck Anxiety Inventory, Contiunal Anger- Anger Evidence Scales and Problem Solving Scales and applied to 115 criminal women cause of murder whom stayed in the Bakırköy Close Women Prison and applied to 115 non-criminal women whom random selected from Istanbul city, at May 2012.The research results analyzed in computer environment with SPSS 20.0 statistically software. The results evaluated with definitional and descriptively statistical methods (frequency, percentage, average, standard variation, correlation) used Independent Groups T-Tests, One-Way ANOVA and Hierarchy Regression methods.In the results of the research, non-criminal women and criminal women anxiety levels are differentiated statistically, criminal women have more anxiety than non-criminal women, non-criminal women and criminal women have different problem solving scales statistically but both of them have similar problem solving skills. Furthermore, criminal and non-criminal women?s continual anger scales and showing anger control skills didn?t differentiate statistically but holding their anger and controlling anger management scales differentiated statistically. Criminal women?s control anger management scales are higher than non-criminal women, but their holding anger management is lower than non-criminal women in the research group statistically. According to the results, to decrease of anxiety levels of criminal women cause of murder, we have to careful about their anger variables especially. Particularly the main strategies are controlling anger management and using better effective relationship methods, instead of holding anger management and to bring out into the open negative emotions and anger.According to Hierarchy Regression results, problem solving skills don?t affect anxiety and the other side social-demographic variables, criminal variables and anger variables. However a suicide initiative in the past affected some variables on the continual anger, showing anger and holding anger management. Using some pocket methods and care suicide initiative in the past, can purpose on the criminal women cause of murder controlling anger levels and anger explain methods instead of only controlling anger management application. Diagnosis on the literature are explained and measured about applications.