Cinayet suçundan dolayı cezaevinde bulunan hükümlü ve tutuklu erkeklerin sosyodemografik, suç ve genel psikolojik özellikleri açısından incelenmesi
The investigation of the convicts who stay in prison, because of murder, in terms of the general psychological features and demographic and crime of man
  1. Tez No: 427593
  2. Yazar: İREM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EMRE SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Crime, Violence, Childhood Trauma, murder, prison
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çalışmanın amacı, cinayet suçundan dolayı Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklukların adam öldürme davranışının ortaya çıkmasında rol oynayabileceği düşünülen sosyodemografik özelliklerin incelemesi, çocukluk çağı travmaları, depresyon ve anksiyete semptomlarının sıklığının belirlenmesi ve çocukluk çağı travmaları ile Eksen I rahatsızlıkları, depresyon belirtilerinin şiddeti, anksiyete belirtilerinin şiddeti ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya Elazığ Kapalı Cezaevinde bulunan 60 hükümlü-tutuklu dahil edilmiştir. Kişiler çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve katılmayı kabul edenlere demografik bilgi formu, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Çocukluk Çağı Travma ölçeği ve SCL-90 (Psikolojik Belirti Tarama Testi) ölçeklerini doldurmuştur. Bulgular: Katılımcıların büyük bölümü yaşamının çoğunu şehir merkezinde geçirmiş, orta düzey gelire sahip, kalabalık aileden gelen genç yetişkinlerden oluşmaktaydı. % 27'si daha önce başka bir suçtan cezaevinde bulunmuş ve % 40' ının ailesinde suç işleyen bireylerin olduğu gözlemlenmiştir. Sigara ve geçmiş alkol kullanımı yüksektir. % 30'unda şiddetli depresif belirtiler, % 33'ünde şiddetli anksiyete belirtileri, % 22' sinde orta düzey umutsuzluk belirtileri gözlemlenmiştir. % 93'ünde çocukluk çağında ihmal ve istismar gözlemlenmiş en yüksek travma ise fiziksel istismar (% 98) ve fiziksel ihmaldır (%90). Çocukluk Çağı ihmal ve istismar ile öfke düşmanlık, depresif belirti ve gelecek ile beklenti puanları arasında anlamlı ilişki gözlemlenmiştir. Anahtar Sözlük: Suç, Şiddet, Çocukluk Çağı Travmaları, Cinayet, Cezaevi
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the sociodemographic attributes that might play a role in the emergence of killing behaviors of the prisoners and detainees who are in Elazığ Closed Prison due to murder and to determine the frequency of their childhood traumas, depression and anxiety symptoms and to determine the relationship between childhood traumas and Axis I disorders, severity of depressive symptoms, intensity of anxiety symptoms and hopelessness levels. Methods: The study included 60 prisoners from the Elazıg Closed Prison. People were informed about the study and people who agreed to participate filled demographic questionnaire, the scales of Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, The Beck Hopelessness Scale, Childhood Trauma scale and SCL-90 (The symptom check-list 90) Results: The majority of participants spent most of their lives in the town, and they have moderate income,and the crowd family; morever they are young adult. The participants of 27 % have previously been in prison for another crime and the participants of 40 % seems having same individuals who committed crimes in their family. The history of using smoking and alcohol high use. The 30 % of participant severe depressive symptoms, % 33 severe anxiety symptoms , 22 % moderate despair symptoms was observed. 93 % of participants was observed neglected and abused in childhood. The highest trauma rate is physical abuse (98 %) and physical neglect (90 %). There was significant association between abuse, neglect, hostility, anger, depressive symptoms and future expectations scores.