Ekonomik konjonktürde davranışsal finans ve risk yönetimi, İMKB analizi
Economic conjuncture, behavioral finance and risk management, analysis of the IMKB
  1. Tez No: 416103
  2. Yazar: HATİCE KARALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Konjonktür, Davranışsal Finans, Risk Yönetimi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Verileri, Economic Conjuncture, Behavioral Finance, Risk Management, İstanbul Stock Exchange
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETGünümüzde küresel gelişmeler ekonomik konjonktürü etkilemektedir. Konjonktürel hareketlerin de ekonomideki gelişme ve değişmelere yön verirken yatırımcı davranışlarını etkilediği bilinmektedir. Ancak yatırımcıların yatırım kararlarını alırken sadece konjonktürel hareketleri esas almadıkları görülmektedir. Yatırımcıların yatırım kararlarında davranışsal finansın da etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Ekonomik konjonktürde ülke ekonomilerinin birbirlerine çok yönlü bağlılıkları; refah düzeyini arttırmak, gelişimini devam ettirmek ve daha büyük çaplı yatırımlar için sermaye çekmek isteyen her ülkenin risk eğilimini de arttırmaktadır. Risk eğiliminin artması, mevcut ve potansiyel risklerin yönetimini zorunlu hale getirmiştir.Ülke refahının ve gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birisi de finansal piyasalarının derinlik kazanmış olmasıdır. Finansal sistemin en önemli işlevi; yurt dışından gelen ve yurt içindeki sermayenin dengeli dağılımını sağlamaktır. Buradaki amaç; ekonominin yapılandırılması ve ekonomik büyümenin sağlanmasıdır. Finansal sistemin en önemli parçası olan borsalar, ülkelerin finansal derinliliğini ortaya koyan başlıca göstergelerinden biridir. Borsalar, küreselleşmenin etkisiyle, ülke dışındaki risklerden de etkilenmektedir.Türkiye 2002 yılı sonundan itibaren hızlı bir büyüme trendine girmiştir. ABD'de başlayıp küresel ekonomilerin tamamının etkilendiği 2008 Krizinin olumsuz etkileri Türkiye'de de hissedilmiştir. Bu çalışmada; Türkiye'de 2005-2010 yılları arasında ekonomik konjonktürde, yatırımcı eğilimleri ve risk yönetiminin ekonominin barometresi olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve alternatif yatırım araçlarından bir kısmı olan altın, ABD Doları ve Euro'ya nasıl yansıdığı tablo ve grafikler yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAt the present day the global improvements have been effecting the economic conjucture. It is known that conjuctural activities are effecting the investor's behaviours while it is directing the variations and improvements. Provided that the investors aren't taking the conjuctural activities as a base while they are taking investment decisions. It is understood that behavioral finance is effective in the decision of investment. Many sided dependence of national economies to each other is increasing the risk of every country which wants to improve the level of prosperity, continue the development and to draw capital stock for the large investments. Increasing risk movements had obliged to direct the present potential risks.One of the mot important indications of country prosperity and development level is the financial markets' depth. The most important duty of the financial system is ; balanced distribution of the finance coming from abroad and in the country. The purpose here is to configure teh economy and to provide the economic development. Stock markets which are the most important part of finacial system, are one of the chiefly indicators which presents the financial depth of the countries. The stock markets are beeing effected of foreign risks because of the globalisation effect.Turkey has started to a quick development trend since the end of the year 2002. The effect of global crisis which started in USA and affected all the global economy in 2008 has been felt in Turkey too. In this operation in the economic conjucture between the years 2005-2010, It has been tried to explain by the means of panoromas and grafics how the investor trends and risk management reflected to Istanbul Stock Exchange Market which is tthe barometer of the economy to the gold, USD and EUR which are the some of the alternative investment instruments.