Kırıkkale ili Kızılırmak Havzası'ndaki kenelerle bulaşan bakteriyel etkenlerin ve yol açtığı infeksiyonların seroprevalansının araştırılması
Investigation of tick-borne bacterial pathogens and seroprevalence of the infections in Kizilirmak River basin, Kirikkale Province
- Tez No: 416104
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT KAYGUSUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kene, Lyme, Tularemi, Q Ateşi, Ticks, Lyme, Tularemia, Q Fever
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Keneler, sivrisineklerden sonra dünya üzerindeki en önemli vektörlerdir. Çok çeşitli mikroorganizmaları taşıyabilen keneler borreliyoz, tularemi ve Q ateşi gibi enfeksiyon hastalıklarının da bulaşmasında önemli rol oynamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı; Kırıkkale Kızılırmak havzasının kene profilinin ortaya konulması, kenelerde Borrelia burgdorferi, Francisella tularensis ve Coxiella burnetii taşıyıcılıklarının polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile belirlenmesi ve bölgenin kırsal ve kentselinde yaşayan bireylerinde her üç bakteriyel etken için seropozitifliklerin araştırılmasıdır. Kızılırmak havzasından toplam 453 adet kene toplandı. En sık Hyalomma excavatum (% 44,2) tespit edilirken, bunu sırasıyla Rhipicephalus sanguineus (% 14,3), Rhipicephalus turanicus (% 13,7), Rhipicephalus bursa (% 11,3), Hyalomma marginatum (% 8,3), Rhipicephalus spp.(% 7,9) ve diğer Hyalomma spp. (% 0,2) türleri izledi. Kenelerin 261'i (% 57,6) erkek, 192'si (% 42,4) dişi idi. Keneler PZR yöntemiyle ile incelendiğinde; B. burgdorferi ve F. tularensis tüm bölgede tespit edilirken, C. burnetii sadece iki ilçede (Bedesten ve Ahılı) bulunabildi. Bölgenin kırsal (n=135) ve kentselinde (n=135) yaşayan 270 bireyden alınan serum örneklerinde mikro-ELISA yöntemi ile yapılan serolojik inceleme sonucunda seropozitiflik oranları; B. burgdorferi için; % 1,9 (n=5), C. burnetii faz I için; % 7,8 (n=21), C. burnetii faz II için; % 11.1 (n=30) ve F. tularensis için; % 0,7 (n=2) idi. Seropozitiflik oranlarında kırsal ya da kentsel alanda yaşamak bakımından istatistiksel fark yoktu (p>0.05). PZR sonuçlarına göre B. burgdorferi, F. tularensis ve C. burnetii bölgemiz kenelerinde yoğun olarak taşınmaktadır. İnsanlara bulaşın önlenmesinde mevcut eğitim düzeyinin sürdürülmesi ve şüpheli klinik tabloların meydana gelmesi durumunda bu enfeksiyöz hastalıklar ayırıcı tanıda özellikle düşünülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nihal E, Investigation of Tick-borne Bacterial Pathogens and Seroprevalence of The Infections in Kızılırmak River Basin, Kırıkkale Province, University of Kırıkkale, Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Specialist Thesis, Kırıkkale, 2011. Ticks, after mosquitoes, play important role in transmitting infection disease such as borreliosis, tularemia and Q fever. The aims of this study are to bring out tick fauna in Kırıkkale Kızılırmak basin, determine Borrelia burgdorferi, Francisella tularensis and Coxiella burnetii in ticks by polymerase chain reaction (PCR) and investigate seropositivities for each three bacterial pathogens in individuals living in the urban or rural enviroments of the region. From the Kızılırmak basin, total 453 ticks were collected. The most frequent species were Hyalomma excavatum (44,2%), followed by Rhipicephalus sanguineus (14,3%), Rhipicephalus turanicus (13,7%), Rhipicephalus bursa (11,3%), Hyalomma marginatum (8,3%), Rhipicephalus spp.(7,9%) and other Hyalomma spp. (0,2%), respectively. Of the ticks, 261 (57,6%) were male and 192 (42,4%) were female. By PCR, B. burgdorferi and F. tularensis were determined in all sites but C. burnetii were found in only two (Bedesten and Ahılı) of the sites. It was investigated antibodies against each three bacteria by micro-ELISA performed on sera of 270 individuals living in the urban (n=135) and rural (n=135) enviroments of the region. As a result of serological assessment, there were no differences between the urban or rural enviroments in respect of seropositivity rates (p>0.05). Consequently, B. burgdorferi, F. tularensis and C. burnetii are mainly carried by ticks in our region. To prevent transmission to the people, current level of education must be maintained and in the case of suspicious clinical pictures, this infectious disease must be kept in mind in the differential diagnosis, particularly.