Örgütsel iletişimin örgüt kültürü üzerine etkisinin incelenmesi: Alışveriş merkezlerinde çalışan özel güvenlik görevlileri üzerine bir araşırma
Investigation of the effects of organizational communication organizational culture: Shopping centers working on a private security officers occasi̇onal up
- Tez No: 416255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel iletişim, örgütsel kültür, iletişim, Organizational communication, organizational culture, communication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada alışveriş merkezlerinde çalışan özel güvenlik görevlilerinde örgütsel iletişimin örgüt kültürü üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma kapsamında, Bu amaç doğrultusunda İstanbul Avrupa yakasında alışveriş merkezlerinde görev yapan 286 güvenlik görevlisi üzerine bir araştırma yapılmıştır. Güvenlik görevlilerine örgütsel iletişim ve örgütsel kültür ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, t-testi, anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre örgütsel iletişim ve örgüt kültürü arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Örgütsel iletişimin destek, görev, bürokratik kültür ve genel örgüt kültürünü etkilemektedir. Araştırma sonrasında alışveriş merkezi yöneticilerinin örgütsel iletişimi güçlendirmek için çalışmalar yapmaları önerilmektedir. Sonraki araştırmacılar için alışveriş merkezi dışında başka kurumlarda çalışan güvenlik görevlileri üzerinde benzer araştırma yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increase of the means of communication, the development of technology, many factors such as globalization, more serious competition between businesses and with the protection of company assets reveals the requirements to create different strategies. Outside of the organization to maintain their existence in the industry, they have to clarify the organizational culture in order to be one of the best. This is only possible with an awareness of organizational communication. In this study, it was aimed to examine the communication between them. For this purpose, working in shopping malls in Istanbul on the European side a study was conducted on 286 security guards. Organizational communication and organizational culture scale was applied to the security guard. The data obtained were analyzed with the statistical program. Descriptive statistics in the study, t-test, ANOVA test, correlation and regression analysis were used. According to the findings it was found that there is a relationship between organizational communication and organizational culture. Organizational communication support, task, and overall organizational culture affects the bureaucratic culture. After the shopping center managers are advised to research the work to strengthen the organizational communication. Do similar research on other institutions outside the mall security guards are recommended for further research.