Örgüt kültürünün kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisi: Bireysel ve sosyal sorumluluk, örgütsel iletişim doyumu ve dijital vatandaşlık rollerinin incelenmesi
The impact of organizational culture on corporate sustainability: An examination of the roles of individual and social responsibility, organizational communication satisfaction, and digital citizenship
- Tez No: 930208
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Organizational Culture, Corporate Sustainability, Organizational Communication Satisfaction, Individual and Social Responsibility, Digital Citizenship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Sürdürülebilirliğin kültürel boyutunun incelenmeden tam olarak anlaşılamayacağı ve sürdürülebilirlik dönüşümünün çeşitli kültürel değişimleri zorunlu kıldığı düşüncesi, yeni ortaya çıkan bir görüş değildir. Sürdürülebilirliğin kurumun tamamı tarafından benimsenmesi ve iş süreçlerine entegre edilmesini sağlayan temel kavram ise kurum kültürüdür. Günümüzde kurumsal sürdürülebilirliği artırarak bilinirlik, prestij ve rekabet avantajı elde etmek isteyen üniversitelerin, kurum kültürüne ve uygulamalarına daha fazla önem vermeleri gerektiği savunulmaktadır. Topluma karşı nitelikli insan gücünü yetiştirme sorumluluğunu üstlenen üniversitelerin başarısı ve sürdürülebilirliği, akademik ve idari personelin performansına bağlıdır. Üniversiteler birer hizmet kuruluşu olarak, tüm iş ve süreçlerini örgüt kültürü temelinde iletişim üzerinden yürütmektedir. Örgütsel iletişimi ve bireysel ve sosyal sorumluluğu şekillendiren ve örgüt içindeki işleyişi düzenleyen en önemli unsur ise örgüt kültürüdür. Bu bağlamda, çalışmanın temel amacı örgüt kültürünün kurumsal sürdürülebilirlik üzerindeki etkisinde örgütsel iletişim doyumunun, bireysel ve sosyal sorumluluğun aracılık ve dijital vatandaşlığın düzenleyicilik rollerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada beş temel ölçek ve alt boyutları ile birlikte temsil edilmiştir. Çalışmanın örneklemi olan bir kamu üniversitesinin 529 akademik ve idari personeline kolayda örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS (Statistical Package for Social Science) for Windows 27.0 ve SAS Version 9.4 programları kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre örgüt kültürünün kurumsal sürdürülebilirlik üzerinde anlamlı ve önemli bir etkisi olduğu saptanmıştır. Bu etkileşimde örgütsel iletişim doyumunun anlamlı ve çok güçlü aracılık etkisinin yanı sıra bireysel ve sosyal sorumluluğun düşük düzeyde ve anlamlı aracılık etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca söz konusu bu etkileşimde dijital vatandaşlığı pozitif yönlü ve anlamlı düzenleyicilik rolü olduğu bulunmuştur. Demografik değişkenlere ait bulgular ise araştırma yöntemi bölümünde detaylı olarak verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Örgüt Kültürü, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Örgütsel İletişim Doyumu, Bireysel ve Sosyal Sorumluluk, Dijital Vatandaşlık
Özet (Çeviri)
The idea that the cultural dimension of sustainability cannot be fully understood without being examined and that the transformation towards sustainability necessitates various cultural changes is not a new view. The key concept that ensures the adoption of sustainability by the entire institution and its integration into business processes is organizational culture. Today, it is argued that universities aiming to enhance corporate sustainability, thereby gaining recognition, prestige, and competitive advantage, should place greater emphasis on organizational culture and practices. The success and sustainability of universities, which bear the responsibility of training qualified human resources for society, depend on the performance of both academic and administrative staff. As service institutions, universities conduct all their operations and processes based on organizational culture through communication. The most important factor shaping organizational communication, individual and social responsibility, and regulating the functioning within the organization is the organizational culture. In this context, the main purpose of the study is to determine the mediating role of organizational communication satisfaction, individual and social responsibility, and the moderating role of digital citizenship in the impact of organizational culture on corporate sustainability. This study includes five main scales and their sub-dimensions. The sample of the study, consisting of 529 academic and administrative personnel from a public university, was reached through convenience sampling. SPSS (Statistical Package for Social Science) for Windows 27.0 and SAS version 9.4 programs were used for statistical analyses of the data obtained in the study. According to the findings, organizational culture has a significant and substantial effect on corporate sustainability. In this interaction, organizational communication satisfaction was found to have a significant and strong mediating effect, while individual and social responsibility had a low but significant mediating effect. Furthermore, digital citizenship was found to have a positive and significant moderating role in this interaction. Findings related to demographic variables are presented in detail in the research methodology section.