Rehabilitation of water supply systems
Su temini sistemlerinin rehabilitasyonu
  1. Tez No: 416586
  2. Yazar: NEVZAT TOĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ MERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pompa Planlaması, Rehabilitasyon, Su Temini Sistemi, İletim Hattı, Su Deposu, Pump Scheduling, Rehabilitation, Water Supply System, Transmission Line, Storage Tank
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Su temini sistemlerinin ekonomik ve verimli bir şekilde yönetilmesi su idareleri için önemli bir konudur. Su ihtiyacının karşılanması için uygun elemanların seçilmesi ve işletilmesi sistemin enerji tüketimini etkilemektedir. Bu çalışma, su temini elemanlarının (yalnız su depoları, pompalar ve iletim hattı boruları çalışma kapsamındadır) uzun dönem rehabilitasyon planını oluşturmayı amaçlamaktadır. Ankara su dağıtım şebekesinin N8.3 basınç bölgesi üzerinde bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Su temini elemanlarının farklı kombinasyonları göz önünde bulundurularak, 168 farklı senaryo oluşturulmuştur. Genetik Algoritma tabanlı WaterCAD Darwin Scheduler yazılımı kullanılarak her bir senaryonun hedef hidrolik performans gereksinimleri çerçevesinde optimum pompa çalışma programları belirlenmiştir. Bu programlara göre elde edilen enerji maliyetleri, senaryolarda kullanılan sistem elemanlarının ilk yatırım maliyetleri, tamir ve bakım maliyetleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Sistem elemanlarının ekonomik ömürleri çerçevesinde yapılan maliyet analizlerine göre bir rehabilitasyon planı ortaya konulmuştur. Çalışma aynı zamanda beklenmeyen nüfus gelişimi durumlarında rehabilitasyon planının nasıl değişebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Management of water supply systems by an economic and efficient way is a significant issue for water authorities. Selection and operation of water supply elements appropriately to satisfy water need affects the energy consumption of the system. This study aims to constitute a long term rehabilitation plan for water supply elements (only storage tanks, pumps and transmission line pipes are in the scope of the study). A case study has been performed on N8.3 pressure zone of Ankara water distribution network. By considering different combinations of these water supply elements, 168 different scenarios were created. By using genetic algorithm based software WaterCAD Darwin Scheduler, optimum pump schedules for each scenario were determined within the frame of target hydraulic performance requirements. The energy costs obtained according to these pump schedules were evaluated with the initial investment costs, repair and maintenance costs of the system elements used in the scenarios. A rehabilitation plan was introduced by performing cost analyses within the frame of economic life times of the system elements. The study also shows how the rehabilitation plan can be changed in case of unexpected population growth.