Karbon lifli polimer ile düğüm noktası sarılmış betonarme çerçevelerin analitik ve deneysel incelenmesi
Analytical and experimental investigation of confined reinforced concrete frames at joint carbon fiber reinforced polymer
- Tez No: 416931
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Lifli Polimer ile Güçlendirme(CFRP), Betonarme, Deprem Kuvvetleri Güçlendirme, Onarım, Süneklilik, Strengthening with Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP), Reinforced concrete, Earthquake Forces, Empowerment, Repair, Ductility
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Betonarme taşıyıcı sistem elemanlarının yatay yüklere karşı göstermiş olduğu davranış deprem performanslarını belirleyici olmaktadır. Sünek davranış gösteremeyen taşıyıcı sistemler, şiddetli depremlerde ciddi hasarlar görmektedir. Yeterli performans gösteremeyen taşıyıcı sistem elemanlarının sorunlarının belirlenmesi ve bunların iyileştirilmesi için bilimsel olarak çözüm yolları aranmaktadır Tez çalışması kapsamında lifli polimer uygulamasının TS500-2000, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Olan Binalar Hakkında Yönetmelik(2007) ve konstrüktif esaslara uygun tasarlanan numuneler üretilmiştir. Numuneler, tek açıklıklı ve tek katlı, ½ ölçeğine sahip, 1 adedi referans numunesi olmak üzere toplam 3 adettir. Deneysel çalışmaların sayısal modellenmelerinde karbon lifli polimer katkısı sistemin sünekliğini arttırma yönünde olduğu sonucu elde edilmiştir. Ayrıca sargı etkisinden dolayı beton dayanımında az bir miktar artış sağlanmıştır. Karbon lifli polimerlerin, dayanımda düşünüldüğü gibi çok büyük bir katkı sağlamadığı, süneklilikte ise özellikle göreli kat ötelemesi değeri belirgin hasar bölgesinde bulunan yapısal elemanları, ileri hasar bölgesine kadar sünekliliğini artırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak çerçevelerde karbon lifli polimer uygulaması, betonarmede yüksek dayanımdan çok sünekliliği artırdığı ortaya konulmuştur. Lifli polimer, minimum ve/veya belirgin hasar bölgesinde olan yapı elemanlarında güçlendirme malzemesi olarak değil onarım malzemesi olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The behavior of load carrying system is distinctive in determining earthquake performance. It is a known fact that non-ductile load carrying systems undergoes serious damages in severe earthquakes. Therefore, many research study on identifying and improving deficiencies of low performance structural system elements. Within the scope of this thesis, reinforced concrete frames are manufactured as per regulations of TS500-2000, Turkish Earthquake Design Code(2007) and constructive rules. A total of three one bay one story reinforcement frames are manufactures and one of them is designated as control frame. Numerical studies indicate that fiber reinforcement improves ductility of the elements. Also due to confinement effect a minor improvements is detected in concrete strength. As a result fiber polimers do not contribute much to strength as opposed to general opinion, however it improves ductility and enable plastic rotations up to severe damage area. As a result, improvement in fiber reinforced frames is focused on ductility rather than strength. So it can be concluded that fiber reinforcement should be used in restoring structural elements into their pre-damaged capacity but not as a strengthening measure.