Kayseri kıraç koşullarında bazı Macar fiği çeşitlerinin ot verimleri ve kalitelerinin belirlenmesi
Determination of forage yield and quality of some Hungarian vetch cultivars at Kayseri arid conditions
  1. Tez No: 416943
  2. Yazar: SEMA HASHALICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SATI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia pannonica Crantz, yeşit ot verimi, kuru ot verimi, kalite kriterleri, Vicia pannonica Crantz, Herbage Yield, Hay Yield, Forage Quality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma Kayseri kıraç koşullarında beş Macar fiği (Vicia pannonica Crantz., Tarm Beyazı-98, Anadolu Pembesi-2002, Budak, Ege Beyazı-79, Oğuz-2002) çeşidinin ot verimini ve kalitesini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanında tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak iki yıl süreyle (2012-2013 ve 2013-2014 vejetasyon dönemlerinde) kurulmuştur. Araştırmada ana sap uzunluğu, %50 çiçeklenme zamanı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein verimi, ham kül oranı, ADF, NDF ve kuru otta mineral madde içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Macar fiği çeşitlerinde ana sap uzunluğu 48.8-76.3 cm, %50 çiçeklenme süresi 191.0-206.3 gün, yeşil ot verimi 1160.7-2600 kg/da, kuru ot verimi 393.5-782.3 kg/da, ham protein oranı %16.0-18.6, ham protein verimi 70.8-130.1 kg/da, ham kül oranı %8.95-11.83, ADF oranı %30.01-37.14, NDF oranı %39.05-46.79, kuru otta P 2269-3176 ppm, K 24980-33513 ppm, Ca 6673-10153 ppm, Mg 2648-4723 ppm, Fe 133.3-206.4 ppm, Mn 44.50-73.17 ppm, Zn 44.73-66.07 ppm, Cu 6.47-8.17 ppm, B 32.23-49.03 ppm, Na 1106-1465 ppm arasında değişim göstermiştir. Bütün sonuçlar toplu olarak değerlendirildiğinde Kayseri ve benzer ekolojiler için Oğuz-2002, Anadolu pembesi-2002 ve Ege beyazı-79 çeşitleri ot üretimi amacıyla tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate forage yield and quality of five Hungarian Vetch cultivars (Vicia pannonica Crantz., Tarm Beyazı-98, Anadolu pembesi-2002, Budak, Ege beyazı-79, Oğuz-2002) at Kayseri arid conditions. Experiments were conducted in randomized block design with three replication for two years (2012-2013 and 2013-2014 vegetation period) over the experimental fields of Erciyes University Agricultural Research and Implementation Center. Main stem length, 50% flowering time, herbage yield, hay yield, crude protein ratio, crude protein yield, crude ash ratio, ADF, NDF and mineral content of hay were investigated in this study. Current findings revealed that main stem lenght varied between 48.8-76.3 cm, %50 flowering time between 191.0-206.3 day, herbage yield between 1160.7-2600 kg/da, hay yield between 393.5-782.3 kg/da, crude protein ratio between 16.0-18.6%, crude protein yield between 70.8-130.1 kg/da, crude ash ratio between 8.95-11.83%, ADF between 30.01-37.14% and NDF varied between 39.05-46.79%. Dry hay P contents ranged between 2269-3176 ppm, K contents between 24980-33513 ppm, Ca contents between 6673-10153 ppm, Mg contents between 2648-4723 ppm, Fe contents between 133.3-206.4 ppm, Mn contents between 44.50-73.10 ppm, Zn contents between 44.73-66.07 ppm, Cu contents between 6.47-8.17 ppm, B contents between 37.37-49.03 ppm and Na contents ranged between 1106-1465 ppm. It was concluded that the cultivars Oğuz-2002, Anadolu pembesi-2002 and Ege beyazı-79 could be recommended for hay production in arid agricultural areas of Kayseri and similar ecologies.