Kolon kanserli hastalarda bazı antioksidant enzim aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antioxidant enzyme activities in colon cancer patients
- Tez No: 417091
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAYAT ATASOY, PROF. DR. HALİT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Kolon kanseri, Antioksidant enzimler, Lipid peroksidasyonu, SOD, GSH, GSH-Px, MDA, Colon cancer, Anitoxidan enzymes, Lipid peroxidation, SOD, GSH, GSH-Px, MDA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında kolon kanserli hastaların kan serumlarında SOD, GSH, GSH-Px ve MDA enzim aktivitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda SOD, GSH, GSH-Px ve MDA enzim düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı (P < 0.05) farklılıklar bulundu. Hasta grubunda SOD enzim aktivitesi: 159.1 ± 4.662 U/ mL, kontrol grubunda SOD enzim aktivitesi: 79.27 ± 2.836 U/mL; Hasta grubunda GSH düzeyi: 0.005270 ± 0.0002454 mg/dL, kontrol grubu GSH düzeyi: 0.02818 ± 0.005355 mg/dL; Hasta grubunda GSH-Px enzim aktivitesi: 20.61 ± 4.060 U/mL, kontrol grubunda GSH-Px enzim aktivitesi grubu: 0.9242 ± 0.1174 U/mL; Hasta grubunda MDA düzeyi: 3.556 ± 0.1032 µmol /L, kontrol grubu MDA düzeyi ise: 0.9946 ± 0.01654 µmol/L olarak bulundu. Kolon kanseri hastalarında antioksidant enzim aktivitesi çalışması hastalığın oluşma nedenlerini belirlenmesi ve kolon kanserini önlemeye yönelik bazı tedavilerin geliştirilebilmesine olanak sağlayacaktır. Bu çalışma Kolon Kanseri, oksidatif stres ve bazı antioksidant parametreler arasındaki ilişkinin ortaya konmasında, bölgede yapılan ilk araştırma olması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The present study was aimed to investigate SOD, GSH, GSH-Px and MDA enzyme activities in the serum of colon cancer patients. At the end of experimental analysis, statistically significant differences were found in SOD, GSH, GSH-Px and MDA levels in patients compare to control group. SOD level in patients: 159.1 ± 4.662 U/ mL, SOD level in control: 79.27 ± 2.836 U/mL; GSH level in patients: 0.005270 ± 0.0002454 mg/dL, GSH level in control: 0.02818 ± 0.005355 mg/dL; GSH-Px level in patients: 20.61 ± 4.060 U/mL, GSH-Px level in control: 0.9242 ± 0.1174 U/mL; MDA level in patients: 3.556 ± 0.1032 µmol /L, MDA level in control: 0.9946 ± 0.01654 µmol/L. The studies on antioxidant enzyme activities in colon cancer patients are important indication in determining the reasons of the ilness and in developing some preventive methods. The present study was first conducted in the region and contribute important information on the relationship between colon cancer, oxidative stress and parameters some antioxidant.