Mesane kanseri hastalarında serum eser element düzeyleri
Serum trace element levels in the patients with bladder cancer
- Tez No: 417093
- Danışmanlar: PROF. HALİT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Üroloji, Biochemistry, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, İz elementler
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
İz elementleri biyolojik yapıların temel bileşenleridir. Ama bunların biyolojik fonksiyon için gerekli olanından fazla konsantrasyonda olması toksik olabilir. Bu çalışmanın amacı bazı eser elementlerin mesane kanseri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu çalışmada mesane kanseri olan 35 hasta ve 34 sağlıklı gönüllü kontrol gruplarının, bir fırın atomik absorpsiyon spektrofotometre kullanılarak iz elementleri ölçüldü. Cd, Ni, ve Co serum düzeyleri (p˂0.05) artmış, Mn ve Zn serum düzeyleri mesane kanseri olan hastalarda (p˂0.05) düşmüştür. Bu çalışmada eser elementlerin düzeyleri ve mesane kanseri oluşumu arasında bir ilişki görülmüştür. Cd, Ni ve Co seviyelerindeki artma, Zn ve Mn seviyelerindeki azalma mesane kanseri oluşumunda önemli olabileceğini düşündürmektedir. Ancak böyle bir neden-sonuç ilişkisini tanımlayacak birkaç prospektif çalışmalara daha ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Trace elements are essential components of biological structures, but they can be toxic at concentrations beyond those necessary for their biological functions. The purpose of this study is to investigate the effects on bladder cancer some trace elements. In the present study, groups of 35 patients with bladder cancer and 34 healthy volunteer controls were measured for trace elements using a furnace atomic absorption spectrophotometer.