Fare alt ekstremite iskemi-reperfüzyon modelinde RHO-RHO kinaz sinyal ileti yolunun incelenmesi
Analysis of RHO-RHO kinase pathway in a mouse model of hindlimb ischemia-reperfusion
- Tez No: 417152
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN METİN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon, iskelet kası, Rho, Rho Kinaz, Ischemia-reperfusion, skeletal muscle, Rho, Rho-Kinase
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Fare Alt Ekstremite İskemi-Reperfüzyon Modelinde Rho-Rho Kinaz Sinyal İleti Yolunun İncelenmesi Giriş ve Amaç: İskemi ve reperfüzyon (İ/R) hasarı, enfeksiyon veya kanser gibi çok sayıda klinik durumu ilgilendiren; klinik veya moleküler düzeyde pek çok basamağı tam olarak aydınlatılmamış geniş fizyopatolojik bir süreçtir. Rho-Rho Kinaz sinyal ileti yolunun iskemi-reperfüzyon hasarı ile ilişkili olduğu; serebral, renal, myokardiyal ve hepatik sistemlerde gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, fare alt ekstremisinde oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarında, Rho-Rho Kinaz sinyal ileti yolunun iskelet kası dokusunda gerek enzim aktivitesi gerek protein düzeyleri anlamında uğradığı değişikliklerin irdelenmesidir. Bu sayede, özellikle serbest kas dokusu transferlerinde, iskemi-reperfüzyon hasarının azaltılmasına yönelik yeni stratejiler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, Rho Kinaz inhibitörlerinin, plastik cerrahinin klinik uygulamalarında kullanılabileceği alanlar tartışılmıştır. Materyal ve Metod: Ağırlıkları 20-30g arasında değişen, swiss albino cinsi fareler, kontrol ve deney grubu olarak 12'şer fareden oluşan iki gruba ayrıldı. Deney grubu, ksilazin ve ketamin anestezisi altında, alt ekstremitesine“trochanter majus”düzeyinden uygulanan turnike ile, 4 saat iskemiye maruz bırakıldı. Dört saatin sonunda turnike çözüldü ve 4 saat reperfüzyon dönemine bırakıldı. Toplam 8 saatin sonunda“biceps femoris”kasından kas örneği alınarak ELISA yöntemi ile RhoA proteini, Rho Kinaz enzimi düzeyi ve Rho Kinaz enzim aktivitesi ölçüldü. Kontrol grubunda ise turnike uygulanmaksızın, 8 saat anestezi sonrası kas biyosisi alındı ve ELISA ile sonuçlar karşılıştırıldı. İskemi reperfüzyon hasarını göstermek amacı ile histopatolojik inceleme için, kas dokusundan örnekler alındı. Bulgular: Rho kinaz aktivitesi İ/R grubunda kontrole göre anlamlı olarak artmıştır. Rho Kinaz düzeylerinde fark bulunmazken, RhoA düzeyleri İ/R grubunda anlamlı olarak azalmıştır. Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları, Rho-Rho Kinaz sinyal ileti yolunun, iskelet kası iskemi-reperfüzyonu ile, kinaz aktivitesi düzeyinde uyarıldığını göstermektedir. Rho Kinaz inhibitörleri, özellikle serbest kas dokusu transferlerinde, gerek nekrozun gerek apoptozun azalmasına katkı sağlayarak, ameliyat başarısına olumlu etkilerde bulunabilirler.
Özet (Çeviri)
Aim: Ischemia-reperfusion (I/R) damage is a broad and not fully understood physiopathological process in both clinical and molecular aspects; which is related to multiple clinical conditions such as infection and cancer. Rho-Rho Kinase signal transduction pathway has shown to be related to cerebral, renal, myocardial and hepatic ischemia-reperfusion. This study is planned to demonstrate alterations in Rho-Rho Kinase signal pathway in mouse skeletal muscle ischemia-reperfusion in both enzyme activity and protein expression levels. By means of the results, new strategies are to be planned to overcome ischemia-reperfusion injury in free muscle transfers. Additionally, Materials and Methods: Swiss albino mice weighing between 20-30 g were divided to 2 groups as control and study, 12 each. Study group was subjected to ischemia by application of tourniquet from great trochanteric level for 4 hours. At the end of 4 hours tourniquet was ended and reperfusion period started. By the end of totally 8 hours muscle specimens from biceps femoris muscle were taken and RhoA protein level, Rho Kinase enzyme level and Rho Kinase activities were assessed by ELISA. In control group only 8 hours of anesthesia was applied without tourniquet application, results of ELISA study were compared. Muscle biopsies were also taken in order to make a histopathological evaluation. Results: Rho Kinase activity is significantly higher in the study group. While no difference was observed in Rho Kinase levels, RhoA levels found to be lower in study group. Conclusions: Results of this study which used a mouse hindlimb ischemiareperfusion model demonstrates that Rho-Rho Kinase pathway is stimulated during skeletal muscle ischemia-reperfusion at kinase activity level. Rho kinase inhibitors may be useful agents by means of reducing both necrosis and apoptosis during free muscle transfers.