Sinonazal inverted papillomalı hastalarda P53, Kİ67, human papillomavirüs araştırılması ve klinik sonuçlarımız
Role of P53, Kİ67, human papilloma virus in sinonasal inverted papilloma and clinical outcomes
- Tez No: 417158
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İnverted papilloma, p53, ki67, HPV, sinonazal, Inverted papilloma, p53, ki67, HPV, sinonasal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sinonazal İnverted Papillomalı Hastalarda P53, Ki67, Human Papillomavirüs Araştırılması Ve Klinik Sonuçlarımız Amaç: Bu çalışmada sinonazal inverted papillomalı hastalarda tümör süpresör gen olan p53, hücre proliferasyon belirleyicisi ki67 düzeyi ve etyolojik ajan olarak human papilloma virüs varlığı araştırılması, p53 ve ki67 ekspresyonlarının yaş, cinsiyet, sigara alışkanlığı, tümör lokalizasyonu, malign transformasyon, rekürrens, tümör Krause evresi gibi değişkenlerle olan ilişkisini saptamak, tümörün evresine göre seçilen tedavi yöntemlerini ve bunların postoperatif klinik sonuçlarını (rekürrens, maligniteye dönüşüm) analiz etmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 2006 ve 2014 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında sinonazal inverted papilloma tanısıyla opere edilen 41 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların patolojik doku örnekleri ve on adet normal nazal mukoza doku örnekleri değerlendirildi. Doku örnekleri immünohistokimyasal yöntem ile uygulanan p53 ve ki67 antikorları ile immünofenotipik özellikler, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile poliklonal human papilloma virüs varlığı araştırıldı. Human papilloma virüs pozitif olgularda PCR ile HPV 16 ve 18 tiplerinin varlığı değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 32'si (% 78) erkek, 9'u (% 22) ise kadındı. Ortalama yaş 54,46 (32-81) olarak bulundu. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre 3,55 kat fazla idi. Çalışmamızda ortalama takip süresi 36,8 ay olup (3-86 ay), bir vakada iki defa, on vakada bir kez rekürrens (% 26,8) izlendi. Nüks izlenen 11 vakanın onu maksiller sinüs kaynaklıydı. Bu on vakanın yedisinde ilk operasyonda medial maksillektomi yapılmadığı görüldü. Medial maksillektomi yapılmayan hastalarda nüks daha fazla görüldü. Değerlendirilen 41 hastanın 38'inde malign transformasyon gözlenmedi, üç tanesinde malign transformasyon gözlendi. Malign dönüşümü olmayan 38 inverted papillomalı vakanın hiçbirinde polimeraz zincir reaksiyonunda (PCR) human papilloma virüs saptanmadı. Malign dönüşümü olan inverted papillomalı üç vakada (% 7,3) da human papilloma virüs saptandı. Bu üç olguda saptanan human papilloma virüs tip 16 (2 olgu) ve tip 18 (1 olgu) olup bunlar yüksek riskli human papilloma virüs tipleridir. P53 ekspresyonu ile; rekürrens ve malignite arasında anlamlı ilişki saptandı. Yaş, cinsiyet, sigara ve Krause tümör evrelemesi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Ki67 ekspresyonu ile; malignite arasında ilişki olduğu saptandı. Cinsiyet, sigara, Krause tümör evrelemesi ve rekürrens arasında ilişkisi olmadığı saptandı. Sonuç: P53 ekspresyonun rekürrens ve malign transformasyonda, ki67 ekspresyonunun malign transformasyonda etkili olduğu saptandı. Malign transformasyonu olan sinonazal inverted papillomalı hastaların hepsinde HPV pozitifliği görüldü. Malignitenin öngörülmesi konusunda primer tümöre ait p53 ve ki67 ekspresyonları, human papilloma virüs varlığı klinisyen için aydınlatıcı sonuçlar verebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Role of P53, Ki67, Human Papilloma Virus in Sinonasal Inverted Papilloma and Clinical Outcomes Objective: The aim of this study is to determine the role of tumor supressor gene p53, cell proliferation marker ki67 and human papilloma virus in patients with sinonasal inverted papilloma. Also to understand the relationship between p53 and ki67 expression with age, gender, smoking, tumor localisation, malignant transformation, recurrence, tumor Krause stage is objected. Finally it is aimed to analyse the treatment choices regarding to tumor stage and clinical outcome such as recurrence and malignant transformation. Material and Method: In this study 41 patients operated in Cukurova University Faculty of Medicine Otolaryngology Department between 2006 and 2014 were included. Patients pathological tissue and ten samples of normal nasal mucosa were evaluated. Tissue samples were studied with p53 and ki67 antibodies for immunophenotyping and polymerase chain reaction (PCR) for policlonal human papillomavirus. Patients with human papillomavirus were also searched for subtypes 16 and 18. Results: 32 patients (78%) were male and 9 patients (22%) were female. Mean age was 54,46 (32-81). The risk was 3,55 times higher for male patients. Mean follow-up time was 36,8 months (3-86). One patient had 2 recurrence and 10 patients had one recurrence (26,8%). 10 of patients with recurrence had tumor originated from maxillary sinus. Medial maxillectomy was not performed in 7 of patients with recurrence in first operation. Patients not had medial maxillectomy were shown to have higher risk for recurrence. Malignant transformation was seen in 3 patients. Human papilloma virus was shown in these 3 patients (7,3%) tissue samples with polymerase chain reaction. Two patients had HPV subtype 16 and one patient had HPV subtype 18. None of the patients without malignant transformation had HPV. Correlation between p53 expression and recurrence and malignancy was statistically significant. There were no correlation with age, gender, smoking and Krause tumor staging. Correlation between ki67 expression and malignancy was statistically significant. There were no correlation with recurrence, age, gender, smoking and Krause tumor staging. Conclusion: p53 expression was shown to be effective on recurrence and malignant transformation and ki67 on malignant transformation only. HPV was positive in all patients with malignant transformation. Human papilloma virus positivity and expression of p53 and ki67 can be valuable for clinicians for prediction of malignancy.