Benign sinonazal kitlelerde transnazal endoskopik eksizyonun etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of effectiveness of transnasal endoscopic excision for sinonasal benign tumors
  1. Tez No: 384284
  2. Yazar: HAZAN BAŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM MEÇO
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sinonazal benign tümörler, endonazal endoskopik cerrahi, anjiofibrom, inverted papillom, osseöz tümörler, Sinonasal benign tumors, endonasal endoscopic surgery, angiofibroma, inverted papilloma, ossous tumors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'ında 2005 -2013 yılları arasında benign sinonazal kitle tanısıyla takip edilen ve endoskopik endonazal cerrahi yaklaşım uygulanan olguların dosyaları incelendi. Tümörlerin sinonazal bölge anatomisinde neden olduğu değişimler, hastalığın kliniği, hastalığın evresine göre cerrahi tedavinin etkinliği, tümör boyut ve yapışma noktalarının yöntemin etkinliğindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Bu nedenle benign sinonazal kitle tanısı ile takip edilen 7-80 yaş arasındaki 165 hastanın hasta dosyaları, ameliyat ve takip muayene video kayıtları ile radyolojik görüntülemeleri incelenerek değerlendirildi. Sinonazal tümörlerin klinik semptom ve bulgularının pek çok hastalıkla benzerlik göstermesi tanıda güçlüklere bunun sonucunda da yanlış tanı ya da geç tanıya bağlı morbiditelere neden olmaktadır Çalışmamızda benign sinonazal tümör tanısı alan 109 erkek (%66.1 ) 56kadın (%33.9) değerlendirilmiştir. Bu hastaların 58'ini (%35,1) fibroosseöz tümörler, 51 'ini (%30,9) inverted papillom, 43'sini (%26,2) diğer benign tümörlerin , 13 ünü ise (%7,8) juvenil anjiofibrom olgularının oluşturduğu tespit edilmiştir. Transnazal endoskopik yöntem bizim çalışmamızda ileri evre tümörlerde dahi uygun vaka seçimi yapıldığı taktirde güvenli bulunmuştur. Ancak intraoperatif riskler mevcuttur. Bu nedenle yeterli ekipman ve donanıma sahip merkezlerde, bu konuyla yakından ilgilenen cerrahların oluşturduğu deneyimli ekipler tarafından uygulanmalıdır. Transnazal endoskopik cerrahi için hasta seçimi cerrahi yeteneğe ve tümörün türüne, kaynağına, yayılımına göre belirlenmelidir Bazı tümör grupları için (İnverted papilloma, anjiofibroma) preoperatif evreleme rezeksiyonun önceden planmasında ve rezeksiyon derecesinin tahminin de önemli tespit edilmişdir. Ancak biz özellikle inverted papilloma için yapışma yerini temel alan bir sınıflamanın yararlı ve yol gösterici olacağı kanatindeyiz. Ayrıca çalışmamız sonucunda yine tümör volumunden çok tümörün yerleşim yerinin transnazal endoskopik eksizyon için önemli olduğu düşünmekteyiz. Bulgularımız literatürdeki vaka serileriyle uyumlu sonuçlar vermektedir. Yine de farklı histopatolojik özellikler ve klinik davranışlara sahip benign sinonazal tümörleri tek bir grupta incelemek eğer dikkat edilmez ise yanlış sonuçlara ulaşılmasına da neden olabilir Bu nedenle sinonazal tümörler ile ilgili yapılacak çok merkezli alt gruplara spesifik çalışmaların özellikle az rastlanılan tümörler konusunda faydalı bilgiler sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to investigate success of endoscopic resection of sinonasal masses by evaluation of the hospital charts of patients with benign sinonasal masses who had been operated in Ankara Üniversity Medical School Department of Otolaryngology between 2005 and 2013. The effect of the benign sinonasal masses on anatomical structures, clinical signs, symptoms, success of therapy according to stage of the tumor, effect of tumor volume and location to the complet resection rate were invastigated. Files of 165 patients between 7-80 years with benign sinonasal tumor were evaluated. Operative video records, pre-and postoperative endoscopic examinations with radiologic imaging materials were evaluated. Clinical symptoms and signs of the sinonasal masses are similar to other inflammatory diseases of the sinonasal area, thus difficulties in diagnosis cause severe morbidities due to misdiagnosis or delay in diagnosis. Hundrednine patients (%66.1 ) of 165 patients were male, and 56 ( %33.9) patients were female. They were diagnosed as fibroosseous tumor in 58 (%35,1)patients, inverted papilloma in 51 (%30,9), other sinonasal benign tumors in 43 (%26.2) and angiofibroma in 13 (%7,8)patients. According to our study results; endonasal endoscopic resection of the sinonasal tumors were a successful treatment method even for advanced staged tumors if correct patient selection is made. There are still intraoperative risks encorporated with this type of surgery thus, they should be performed by experienced surgeon groups in dedicated centers which are adequately equipped with specific instrumentation for endonasal surgery . Patient selection for transnasal endoscopic surgey should be made considering surgical skills of surgeons , typ of tumor, as well as origine and extension of the tumor. Our findings revealed for some tumor types (like inverted papilloma or, angiofibroma) that preoperative staging is important for planning the surgery and predicting the degree of resection. But specially for inverted papillomas a new classification based on tumor origin is mandatory. According to our results we believe tumor location is more important than tumor volume for transnasal endoscopic resection. Our results were similar to the published data in medical literature. As benign sinonasal tumors reveal different clinical behavior and histopathological patterns, it is important to be careful about investigating tumor removal results not as a whole but according to these different characteristics to avoid incorrect results. Therefore we belive that multicenter studies guided for spesific subgroups of sinonasal tumors are necessary specially for gaining more information about rare sinonasal tumors.