Pediatrik olgularda rokuronyum enjeksiyon ağrısının azaltılmasında rokuronyum uygulama hızı ve remifentanilin etkisi
The Effect of Rocuronium Administration Rate and Remifentanil on the Prevention of Rocuronium Injection Pain in Pediatric Cases
- Tez No: 417162
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Rokuronyum, enjeksiyon ağrısı, pediyatrik hasta, hızlı enjeksiyon, yavaş enjeksiyon, remifentanil, Rocuronium, injection pain, fast injection, slow injection, pediatric patients, remifentanil
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamızda pediatrik olgularda yavaş ve hızlı rokuronyum enjeksiyonu öncesi uygulanan remifentanilin hemodinamik değişiklikler ve rokuronyum enjeksiyon ağrısı üzerine olan etkisinin plasebo ile karşılaştırılması hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza genel anestezi altında elektif cerrahi planalanan, yaşları 5-15 yaş arasında, ASA - grubu 120 pediatrik hasta alındı. Premedikasyon yapılmayan hastalar operasyon odasına alınıp rutin monitorize edildi. Tüm hastalarda anestezi indüksiyonu % 2,5 tiyopental (5 mg/kg) ile gerçekleştirildi. Ardından rokuronyum enjeksiyonu (0.6 mg/kg) yapıldı. Hastalara rokuronyum enjeksiyonu sonrasında anestezi idamesinde % 50 O2+ % 50 azot protoksit+ desfluran (% 6) başlandı. Olgular rastgele 4 gruba ayrılarak; Grup A'ya rokuronyum yavaş enjeksiyon- salin, Grup B'ye rokuronyum (0.6 mg/kg IV) yavaş enjeksiyonuremifentanil, Grup C'ye rokuronyum hızlı enjeksiyonu-salin, Grup D'ye rokuronyum hızlı enjeksiyonu-remifentanil uygulandı. Rokuronyum yavaş enjeksiyonu 1dk'da, rokuronyum hızlı enjeksiyonu 5sn'de yapıldı. Rokuronyum enjeksiyonu sırasında hastaların çekme yanıtları 0-3 puanlı çekme yanıt skoruna göre kaydedildi. Preoperatif, anestezi indüksiyonu öncesi ve sonrası, rokuronyum enjeksiyonu sonrası, entübasyon sonrası 1. ve 3.dk'da, ekstübasyon ve postoperatif dönemde SAB, DAB, KAH'ları ve O2 saturasyonu takip edildi. Bulgular: Grupların demografik verileri birbirine benzerdi (p>0,05). SKB, DKB ve SpO2 ölçümleri karşılaştırıldığında dört grup arasında bir fark saptanmadı. Remifentanil yapılan gruplarda (Grup B ve D'de sırasıyla p: 0,0001;101,4±22,1, p: 0,003; 99,8±18,3), plasebo yapılan gruplara (Grup A ve C'de sırasıyla p:0,025; 107,4±21,7 , p: 0,012; 114,0±16,4) göre KAH rokuronyum enjeksiyonu sonrası 1.dk'da daha düşük bulundu. Hastaların çekme yanıt skorları incelendiğinde yanıtsızlık oranının en yüksek olduğu gruplar B (% 66,7) ve D grupları (% 70) idi. Yanıt olmayan hasta sayısı A ve C gruplarında 9 iken, remifentanil uygulanan B grubunda 20, D grubunda 21 idi. Jenarilize yani tüm vucütta olan yanıt ise en çok A (% 20, n=6) ve C (% 20, n=6) gruplarında görüldü. Sonuç: Pediyatrik olgularda rokuronyuma bağlı gelişen enjeksiyon ağrısında enjeksiyon hızının etkisinin olmadığı, rokuronyum öncesi yapılan remifentanilin ciddi hemodinamik deişikliklere yol açmaksızın enjeksiyon ağrısını enjeksiyon hızı ile ilişkisiz olarak önemli oranda azalttığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: In the present study, we aimed to determine the effect of remifentanil administration prior to slow and fast rocuronium injektion on hemodynamic changes and rocuronium injection pain, compared with placebo, in pediatric patients. Methods: 120 5-15-year-old and American Society of Anesthesiologists (ASA) score I/II pediatric patients who scheduled for elective surgery under general anesthesia included in the study. Patients those without premedication were routinely monitored in the operation room. Anesthesia was induced with intravenous 2.5% thiopental sodium (5 mg/kg) followed by 0.6 mg per kg of rocuronium administration to all patients. After rocuronium injection, anesthesia was maintained with the combination of 50% O2 and 50% nitrogen protoxide and 6% desflurane. Patients were randomly allocated into four groups: group A: slow rocuronium injection-saline; group B: slow rocuronium injection (0.6 mg/kg IV)- remifentanyl; group C: fast rocuronium injection-saline; group D: fast rocuronium injection- remifentanyl. Slow and fast rocuronium administration was performed within one minute and five seconds, respectively. Withdrawal movement after rocuronium injection was recorded based on a 3-point response to withdrawal score. Systolic (SBP) and diastolic blood pressure (DBP), heart rate (HR) and oxygen saturation (OS) was recorded before and after anesthesia induction, after rocuronium injection, first and third minutes after tracheal intubation, and during extubation and postoperative period. Results: The demographic data were comparable among all groups (p>0,05). There were no statistically significant differences in SBP, DBP and OS baseline values among four groups. One minutes after rocuronium injection, HR values were found to be lower in remifentanil groups (p:0,0001; 101,4±22,1, p:0,003; 99,8±18,3 in group B and D, respectively) compared with placebo groups (p:0,025; 107,4±21,7 , p: 0,012; 114,0±16,4 in group A and C, respectively). With respect to response to withdrawal scores, unresponsiveness rates were the highest in group B (%66,7) and group D (%70). The number of non-responder patients was 9 in saline-administered groups (group A and C), whereas it was 20 and 21 in remifentanil-administered groups (group B and D, respectively). Generalized responses were observed predominantly in group A (20%) and C (20%). The number of patients with generalized response was highest in group A (20%, n=6) and C (20%, n=6). Conclusion: There was no impact of infusion speed on rocuronium injection pain in pediatric cases, whereas it is concluded that remefentanil administration prior to rocuronium injection considerably reduced rocuronium injection pain regardless injection speed and without serious hemodynamic changes.