Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tanılı ergenlerde internet bağımlılığı sıklığının ve ilişkili faktörlerin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
The comparison of prevalance and associated factors of internet addiction between adolescents diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder and healthy controls
- Tez No: 417184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZALP EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Attention deficit/hyperactivity, internet addiction, adolescent
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu'nun (DEHB) internet bağımlılığı açısından bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte ergenler internet bağımlılığı geliştirme riski taşıyan bir popülasyon olarak görülmektedir. Bu bilgilerden yola çıkarak tez çalışmamızda, DEHB olan ergenler ile sağlıklı ergenlerin internet bağımlılığı yaygınlığının ve internet kullanım özelliklerinin karşılaştırılması ve DEHB alt tipleri ve psikiyatrik eş tanıları ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne Mayıs 2015 ve Kasım 2015 tarihleri arasında başvuran, 12-18 yaş aralığında DSM-V tanı ölçütlerine göre DEHB tanısı konulan hastalar ile herhangi bir ruhsal veya fiziksel hastalığı olmayan sağlıklı gönüllüler alınmıştır. Veri toplama araçları olarak ergenlere İnternet Bağımlılık Ölçeği (İBÖ, Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇİDÖ) ve Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI 1 ve 2), ailelerine Turgay DSM-IV Kökenli Yıkıcı Davranış Bozuklukları Belirti Tarama Ölçeği verilerek doldurmaları istendi. Araştırmaya katılan DEHB grubunda riskli internet kullanımı %46.5, internet bağımlılığı ise %7.8 sıklığında bulundu. Kontrol grubunda riskli internet kullanımı %14.8 sıklığında iken internet bağımlılığı saptanmadı. DEHB olan grupta İBÖ puanları ve haftalık internet kullanma süreleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu. DEHB alt tipleri arasında internet bağımlılığı ve İBÖ puanları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. DEHB'li ergenlerde psikiyatrik eş tanılar ile İBÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ancak İBÖ puanı ile Turgay ölçeği dikkat eksikliği ve davranım bozuklukları puanları ve ÇİDÖ puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulundu. Bu sonuçlar, DEHB olan ergenlerde sorunlu internet kullanımının sağlıklı ergenlere göre daha yaygın olduğunu ve dikkat eksikliğinin internet bağımlılığının önemli bir belirleyicisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The comparison of prevalance and associated factors of internet addiction between adolescents diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder and healthy controls Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) has been known as a risk factor of internet addiction. Additionally, adolescents appear to be a population at risk for developing internet addiction. Based on these findings, we compared the prevalence of internet addiction and characteristics of internet use between adolescents with ADHD and healthy controls. In addition, we aimed to investigate the relationship between subtypes and psychiatric comorbidity of ADHD and internet addiction. The study included children who admitted to Mersin University Medical Faculty Department of Child and Adolescent Psychiatry in May 2015-November 2015, and were diagnosed with ADHD according to DSM-V; and healthy controls who did not have any psychiatric disorders or physical illnesses. Adolescents were asked to complete internet addiction scale (IAS), Childhood Depression Inventory (CDI) and State Trait Anxiety Inventory and the parents were asked to complete ADHD diagnosis and evaluation inventory (Turgay 1995) as data collection tools. In the ADHD group, the frequencies of internet addiction and risky internet use were 7.8% and 46.5%, respectively. In the healthy control group, the frequency of risky internet use was 14.8% and internet addiction was not detected. Average weekly internet usage time and IAS scores were found to be significantly higher in the ADHD group than the control group. No statistically significant difference was found between the three ADHD subtypes with respect to IAS scores and internet use. There were no significant relationship between psychiatric comorbidities and IAS scores in adolescents with ADHD. However, Turgay attention deficit and conduct disorder scores had significant positive correlations with IAS scores. The results of this study showed that problematic internet use is more common in adolescents with ADHD than healthy controls and attention deficit is an important determinant of internet addiction in this age group.