İzmir ilinde bulunan Üniversite ve kamu hastanelerindeki hasta düşmelerinin maliyet analizi
Cost analysis of patient falls in University and public hospitals in İzmir
  1. Tez No: 417204
  2. Yazar: VEYSEL KARANİ BARIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta düşmeleri, maliyet, hastane, hemşire, Patient falls, cost, hospital, nurse
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışma İzmir ilindeki üniversite ve kamu hastanelerinde gerçekleşen ciddi düşmelerin neden olduğu maliyetin hesaplanması ve düşmeye bağlı sağlık bakım maliyetini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Retrospektif ve olgu kontrol tasarımında olan çalışma İzmir ilindeki toplam 28 üniversite ve kamu hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmada ciddi düşme (ciddi yaralanma ve ölüm ile sonuçlanan) deneyimi yaşayan 39 hasta tanı, cinsiyet, yaş (±5) ve hastaneye başvuru şekline göre 39 kontrol grubu hasta ile eşleştirilmiştir. Araştırmada vaka grubu ve kontrol grubu hastaların hastanede yatış süreleri ve yatış maliyetleri eşleştirilmiş grupların karşılaştırılması yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, bağımsız iki grup arasındaki farkın önemlilik testi, Mann-Whitney U testi ve çoklu regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında toplam 1622 düşme raporu incelenmiştir. Ciddi düşmelerin; %69,2'si 60 yaş ve üzeri hastalarda, %46,2'si hastaneye yatıştaki ilk beş gün içerisinde, %53,8'i gece vardiyasında, %82'si dahili birimlerde, %35,9'u servis tuvalet ve banyosunda, %30,8'i kayarak gerçekleşmiştir. Ciddi düşme deneyiminin neden olduğu ilave yatış süresi 14,61 gün, ilave yatış maliyeti ise 8726,94 TL olarak hesaplanmıştır. Düşmeye bağlı yaralanmanın tedavisi için ameliyat olma ve üniversite hastanesinde tedavi görüyor olma ciddi düşme deneyimi yaşayan hastaların yatış maliyetini etkilemektedir. Sonuç: Sonuç olarak hastanelerde yaşanan ciddi düşmeler hastaların daha uzun süre hastanede yatmasına ve hastaların hastane yatış maliyetlerinde artışa neden olmaktadır. Hastane yöneticilerinin kanıta dayalı düşmeleri önleyici uygulamaların maliyet etkililik analizlerini yaparak en maliyet etkili uygulamaları hayata geçirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
APurpose: The purpose of this stuy was to estimate additionl cost of serious falls in university and public hospitals in İzmir and evaluate the factors which affecting the cost of health care due to fall. Method: A retrospective case-contol study was conducted 28 university and public hospitals in İzmir. Thirty-nine patients who experience serious fall (resulting in serious injury or death) were matched with thirty-nine controls by diagnosis, gender, age (±5) and type of admission to hospital. Case and control groups patients' length of hospital stay and hospital costs were compared with method of comparison group. For the evaluation of data descriptive statistics, independent samples t tests, Mann Whitney U tests and multiple regression analaysis were used. Findings: Examined a total of 1622 fall report with study. %69,2 of the serious falls occurred in 60 years and older patients, %46,2 in the first five days of hospitalization, %53,8 at night shift, %35,9 in bathroom and toilet of clinic and %30,8 by slide. The lenght of hospital stay was increased 14.61 days due to serious falls. Serious fall-related additional hospital cost was calculated 8726,94 TL. A multiple regression analaysis show that 'have an operation (for the treatment of severe injuries which occurred due to falls)' and 'being treated at the university hospital' are affect the cost of hospitalization of patients who experience a serious fall. Conclusion: Acording to study results, serious falls in hospitals lead to increasing hospital duration and hospital costs. The hospital managers must do cost effectiveness analysis of evidence based fall prevetion practices and chose the most cost effective practice for implementation.