Anaerobik performansı takım sporlarına özgü ölçen yeni bir saha testi geliştirme
Development of A new field test to assessment of anaerobic performance for team sports
- Tez No: 417203
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKANT MUAMMER KAYATEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik kapasite, Wingate Anaerobik Güç Testi, RAST, Illinois Çeviklik Testi, Çeviklik, Anaerobic capacity, Wingate Anaerobic Power Test, RAST, Illinois Agility Test, Agility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı anaerobik kapasiteyi sahada ölçen yeni bir testin (Modifiye Illinois Çeviklik Testi: Mod IÇT) geliştirilmesi, güvenilirliğinin araştırılması, Wingate Anaerobik Güç (WAnT) ve Koşu temelli Anaerobik Sprint (RAST) testleriyle ilişkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmaya 43 erkek sporcu (10 hentbolcu, 9 basketbolcu ve 10 futbolcu; takım sporu yapan grup: TSG) ve (orta ve uzun mesafe atlet; bireysel spor yapan grup: BSG). İlk test günü laboratuvarda tüm sporcuların boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi ölçülmüş, sporculara WAnT testi ve Mod IÇT; ikinci test günü RAST ve Mod IÇT tekrarı uygulanmıştır. Mod IÇT testleri uygulanırken arada en az bir gün dinlenme verilmiş ve bir katılımcının tüm testleri en fazla yedi gün içerisinde tamamlanmıştır. Testlerin bitiminde ve toparlanmanın beşinci dakikasında kalp atım hızı ölçülmüş ve parmak ucundan kapiller kan örneği alınıp kaydedilmiştir. Testlerin sonunda algılanan zorluk derecesi (AZD) sorulup not edilmiştir. Bulgular: Testlerin fizyolojik yanıtları TSG ve BSG arasında farklı değilken grup içinde farklı bulunmuştur. Anaerobik testler gruplar arasında karşılaştırıldığında WAnT sonuçları benzerdir. RAST sonuçlarında ise minimum güç (MG) ve yorgunluk indeksi (Yİ) için anlamlı fark yokken pik güç (PG) ve ortalama güç (OG) için TSG'de BSG'ye göre anlamlı olarak daha yüksektir. Yeni geliştirilen testteki toplam süre (TS), minimum süre (MS), pik süre (PS) ve Yİ skorlarının hepsi hem ilk deneme hem de ikincisinde gruplar arasında anlamlı olarak farklılıklar göstermiştir. Testler arasındaki korelasyon incelendiğinde BSG için dikkate değer anlamlı bir ilişki yokken, TSG için RAST ve Mod IÇT arasında anlamlı negatif korelasyonlar bulunmuştur. Yeni geliştirilen saha testinin tekrar uygulamasında sadece BSG'de TS test retest sonucu anlamlı olarak farklıyken diğer tüm sonuçlar her iki grup için de benzerdir. Bland-Altman analizine göre Mod IÇT BSG'de PS değeri hariç diğer MS, TS ve Yİ ve TSG'de tüm parametreler iki test arasında uyumluluk sınırları içinde bulunmuştur. Sonuç: Mod IÇT'nin fizyolojik olarak anaerobik metabolizmayı baskın olarak kullanan güvenilir bir test olduğu belirlenmiştir. Mod IÇT, takım sporlarındaki çeviklik becerisini (yön değiştirme dışında hızlanma ve yavaşlama) barındırdığı ve kolay uygulanabilen bir saha testi olduğu için anaerobik kapasiteyi belirlemekte kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is develop a new anaerobic field test (Modified Illinois Agility Test: Mod ICT) for team sports and investigate to reliability and reliationship with running-based anaerobic sprint test (RAST) and Wingate anaerobic power test (WAnT). Method: Fourtythree male athletes were participated (10 handball, 10 football and 9 basketball players; team sports group: TSG and middle-long distance runners; individual sports group:BSG). At first day, height and body composition was assessed and all participants went to WAnT and Mod IÇT measurements. Second testing day, RAST and repeat of Mod IÇT was performed. There was at least 24-hour between Mod ICT tests. Also all tests were executed in a week for one subject. Heart rate and blood lactate was measured after the test and 5th min of recovery. Rate of percieved exerciton (RPE) is also asked and saved after all the performance tests. Results: Physiological responses of all anaerobic tests were similar between BSG and TSG. When compared in-group there was significant difference in physiological parameters. Results of WAnT was similar of both BSG and TSG. However PG and OG parameters of RAST was significantly different between groups. The main finding of the study was the differences of completing times of new repeated agility test between BSG and TSG. The Mod ICT has good reliability cause of there is no significant difference between test-retest results of PS, TS and YI values for all groups except PS value for BSG. Bland-altman analysis showed that all parameters of Mod ICT were limits of agreement in TSG and BSG but peak time (PT) were not just for BSG. Conclusion: The present study indicate that required energy for Mod IÇT was primerly provided by anaerobic pathways. Mod IÇT is reliable and simple anaerobic field test which replicate team sports activties. Fuerther researchs required to compare a gold standart test and understand to validity of this method.