Aşı̇l tendon rüptürlerı̇nı̇n gecı̇kmı̇ş tedavı̇sı̇nde fleksör hallucı̇s longus tendon transferı̇ ı̇le güçlendı̇rı̇lmı̇ş cerrahı̇ onarımın sonuçlarının değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluati̇on of neglected achi̇lles tendon ruptures surgi̇cal treatment wi̇th flexor halluci̇s longus tendon transfer augmentati̇on
  1. Tez No: 417221
  2. Yazar: YILMAZ ERGİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Achilles tendon, FHL tendon, muscle strength, performance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Aşil tendon rüptürlerinin tedavi yöntemi ve planlanmasında görüş birliği yoktur. Kimi yazar cerrahi komplikasyonlar nedeniyle konservatif, kimi yazar ise konservatif tedavi yetersizlikleri, rerüptür oranlarının fazlalığı nedeniyle cerrahi tedavinin öncelikli seçenek olduğunu savunurlar. Çalışmamızda 2010-2015 yılları arasında kliniğimize başvuran 18 aşil tendon rüptürlü hastalara, tek insizyonla FHL tendon transferi ile güçlendirilmiş aşil tendon rüptürü tamiri uyguladık ve ameliyat sonrası kontrollerinde fonksiyonel durumlarını inceledik. Hastaların ortalama aylık takipleri sonrası sonuçlar, sağlam ekstremite ile karşılaştırmalı olarak alındı. Eklem hareket açıklığı, istirahat ya da aktivite ilişkili ağrı mevcudiyeti, yara yeri gözlemi, motor güç ve duyu muayenesi, yürüme gözlemi, ve fonksiyonel testlerin sonuçlarına bakıldı. Hastaların hiçbirinde ameliyat esnasında komplikasyon yaşanmadı. Ameliyat sonrası kontrollerinde majör ya da minör komplikasyonlara rastlanmadı. Ameliyat sonrası 1 hastamız dışında tüm hastalarımız aylık süreç sonunda eski faaliyetlerine ve sportif aktivitelere dönebildi. 1 hastamız dışında, hiç bir hastamızda istirahat ya da yürüme, merdiven çıkma veya koşma sırasında ağrı mevcudiyetinin olmadığı görüldü. Hiçbir hastamızda yürüme asimetrisi gözlenmedi. 1 hastamız dışında tüm hastalar ameliyatlı taraf üzerinde topuk kaldırmada başarılı oldular. AOFAS ard ayak, AOFAS halluks interfalangeal eklem skorları ve SF-3 skorları mükemmel olarak değerlendirildi. Fonksiyonel testlerde; dinamik denge testi, öne sıçrama ve dikey sıçrama testleri ile, alt ekstremite kuvvetini değerlendirdiğimiz fonksiyonel skuat testlerinde ameliyatlı taraf ile sağlam taraf arasında fark bulunamadı. Ayak bileği eklem hareket açıklığını değerlendiren“weight bearing lunge”testinde ise ameliyatlı taraf sağlam tarafa göre anlamlı olarak zayıf kaldı. Aşil tendon rüptürlerinin tedavisinde, hasta seçimi, doğru tedavi yönteminin belirlenmesi ve erken rehabilitasyon tedavi sürecinin en önemli etkenlerini oluşturur. FHL tendon transferi ile güçlendirilmiş aşil tendon tamirleri ise az komplikasyon oranları ve eski aktivite düzeyine erken dönüş sağlaması açısından faydalı bir yöntem olarak, aşil tendon rüptürleri tedavisinde başarılı seçenekler arasında yerini almıştır. Anahtar kelimeler : Aşil tendonu, FHL tendonu, kas kuvveti, performans
Özet (Çeviri)
There is not an agreed consensus on the treatment and management plan of achilles tendon rupture. Some researchers prefer conservative treatment because of surgical complications while others prefer surgical treatment within relation to high rerupture rates and inadequacy of conservative treatment methods. In our research we worked on 18 patients whom have achilles tendon ruptures and that applied to our clinic during years 2010-2015. We applied achilles tendon repairment with one incision that is enforced with FHL tendon transfer. At postop reevaluation we inspected the patients functional capacities with certain tests. Mean 6 months of results were acquired with comparison to the healthy extremity. Range of motion, pain in relation to activity or in resting position, scar inspection, muscle strength and sensory examination, observation of patients walking quality and functional tests results were acquired. Complications during the surgery were not seen in any of the patients. There were no majör or minör complications in any of the patients during their postop reevaluations. After 6 months all of the patients returned to their dailiy activities and athletic rutines apart from one patient. Excluding one patient, none of the patients suffered paim during rest or walking, using stairs or tunning. Asymmetry of walking were not observed in anypatient. Apart from one patient rest of the patients were successfull at heel rise test on the operated leg. AOFAS hind foot, AOFAS hallux interphalengeal joint scores and SF-36 scores were assessed as perfect.During functional tests using dynamic balance test, front leap test, vertical leap test and functional squat test which measures lower extremity muscle strength; no meaningful difference were found between the operated leg and the other. In weight bearing lunge test which measures the ankles range of motion, operated side were weak in comparison to the non operated healthy leg. In treatment of achilles tendon ruptures, most important factors of treatment process are; selection of patients, determining the right treatment method and early rehabilitation. Achilles tendon reconstruction enforced with FHL tendon transfer has gained its place among successful treatmens of achilles tendon ruptures by having low complication rates and faster returning to before injury activity levels of patients.