Yeni melatonin ve alfa lipoik asit konjügasyon türevlerinin sentezi, yapı aydınlatılması ve lipid peroksidasyon inhibisyon değerlendirilmeleri
Synthesis, structure elucidation and lipid peroxidation inhibition evaluations of novel melatonin and alpha-lipoic acid conjugation derivatives
- Tez No: 417253
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERDEM BÜYÜKBİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: α-Lipoic Acid, Antioxidant, Lipid Peroxidation, Melatonin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Serbest oksijen radikallerinin biyolojik sistemlerdeki en önemli etkilerinden biri lipidler üzerine olanıdır. Doymamış yağ asitlerinin alil grubundan bir hidrojen çıkarak lipid radikali meydana gelmektedir ki oluşan bu radikal oksijen ile reaksiyona girmekte ve lipid peroksit radikalini oluşturmaktadır. Bu olaya lipid peroksidasyon adı verilmektedir ve çeşitli organlar üzerinde hasar yapıcı etkiler oluşturmaktadır. Lipid peroksit radikali diğer lipidlerle zincir reaksiyonu başlatmakta ve lipid hidroperoksitleri oluşturmaktadır. Ortamda bulunan demir ve bakır iyonları LPO'yu hızlandırmaktadır. Lipid radikaller yüksek derecede sitotoksik ürünlere de dönüşebilir. Bunlar arasında en çok bilinen ürün aldehit grubundan malondialdehittir. Güçlü antioksidan özellikteki melatonin (uyku hormonu olarak bilinen ve indol yapısına sahip endojen bir bileşiktir), genellikle lipid peroksidasyonun başlattığı olayları önlemesinin yanı sıra zincir reaksiyonlarını keserek de etki göstermektedir. Aynı zamanda, melatonin lipid peroksidasyonun peroksit radikalini de yakalayarak etkisiz hale getirmektedir. Melatonin güçlü bir antioksidan özelliğinin yanında güçlü bir radyasyon koruyucu etkisi de vardır. Bir diğer güçlü antioksidan etkili endojen bileşik de alfa lipoik asittir (ALA). Lipoik asitin özellikle mitokondriyada korumasız durumda bulunan mitokondriyal DNA'nın, yine mitokondride üretilen serbest oksijen radikalleri tarafından korunması görevi bulunmaktadır. Daha önce yaptığımız çalışmada melatonin türevlerinin ALA ile konjügasyonu gerçekleştirilmiş ve lipid peroksidasyon inhibisyonu üzerinde biyolojik çalışmalar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, ilk kez sentezlenen ve yapıları açıklanan moleküllerin sübstütient şablonuna göre irdelenmiştir. Lipid peroksidasyonu inhibisyonunda standart antioksidan bileşikler alfa lipoik asit, melatonin ve BHT ile sentezlenen bileşikler kontrol grubuna göre karşılaştırıldığında, (1), (3), (4), (15), (17), (19), (8), (9), (10), (11), (14), (13), (12) no'lu bileşiklerin, lipid peroksidasyonunu yüksek oranda inhibe ettikleri görülmüştür. BHT ile karşılaştırıldığında LPO'yu anlamlı olarak inhibe edenler (17) ve (13) no'lu bileşikler olarak saptanmıştır. Ayrıca (18) no'lu bileşiğin LPO'yu %100 inhibe ettiği görülmüştür. Anahtar Sözcükler : α-Lipoik Asit, Antioksidan, Lipid Peroksidasyon, Melatonin.
Özet (Çeviri)
Synthesis, Structure Elucidation and Lipid Peroxidation Inhibition Evaluations of Novel Melatonin and alpha-Lipoic acid Conjugation Derivatives Free oxygen radicals acting on lipids is one of the important features in biological systems. Removing a hydrogen from allyl group of unsaturated fatty acids results to lipid radical which is then reacts with molecular oxygen to form lipid peroxy radicals. This evidence is known as lipid peroxydation causing damges on various organs. Lipid peroxy radical initiates chain reactions through other lipids and lipid hydroperoxides are formed. The environmental occurrence of iron and copper ions accelerate lipid peroxidation process. Lipid radicals can also be converted to highly cytotoxic products. Among these malondialdehyde (MDA) is one of the well-known aldehyde products. The strong antioxidant properties of melatonin (known as sleep hormone having an indole moiety), besides generally preventing the evidences induced by lipid peroxidation, also showing its effect by cutting off the chain reactions. Indeed, melatonin is able to scavenge the peroxy radical of lipid peroxydation. Melatonin, besides its powerful antioxidant properties, has also strong radioprotective activity. Another powerful endogenous antioxidant compound is alpha-lipoic acid (ALA). Lipoic acid is found in particularly vulnerable in the protection of mitochondrial DNA (mtDNA) where in the free oxygene radicals are being formed by the resulting processes of energy production in that organelle. Our earlier studies were performed conjugation with AL melatonin derivatives and the inhibition of lipid peroxidation was carried out on biological studies. The results obtained are first synthesized and their structures were examined by the described molecules sübstütient template. Lipid peroxidation inhibition in a standard antioxidant compounds from lipoic acid, melatonin, and BHT with synthesized compound compared by the control group (1), (3), (4), (15), (17), (19), (8), (9 ), (10), (11), (14), (13), (12) numbered compounds have been shown to high inhibit lipid peroxidation. Compared with BHT were significantly inhibit LPO (17) and (13) numbered as compounds were identified. In addition, (18) numbered compound have been shown to %100 inhibit lipid peroxidation.