İdrar örneklerinden izole edilen escherichia coli suşlarının antibiyotik duyarlılıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of antimicrobial susceptibility of escherichia coli isolated from the urinary specimens
  1. Tez No: 417261
  2. Yazar: RAHŞAN BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, antibiyotik duyarlılık testleri, genişlemiş spektrumlu beta laktamaz, idrar yolu enfeksiyonu, Escherichia coli, antimicrobial susceptibility tests, Extended spectrum beta lactamase, urinary tract infection
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İdrar yolu enfeksiyonu hem poliklinik hem yataklı servis hastalarında sık görülen bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizmaların %75-90'ı Enterobacteriacae ailesindendir. Escherichia coli, bu patojenler içinde en sık izole edilen mikroorganizmadır. İdrar yolu enfeksiyonlarında kültür ve antibiyogram sonuçlarının elde edilebilmesi için en az 48 saatlik bir süre gerekir. Bu nedenle tedavi, ampirik olarak başlanıp duyarlılık sonuçlarına göre şekillendirilir. Ampirik tedavide kullanılan antimikrobiyallere karşı zaman içinde artan bir direnç gelişimi kaçınılmazdır. Bu çalışmanın amacı, 1 Ocak 2012 ile 31 Mayıs 2014 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuarına gelen idrar örneklerinden izole edilmiş olan E. coli suşlarının direnç özelliklerini tespit etmektir. Belirtilen tarihler arasında, kültür işlemi sonrasında 2129 idrar örneğinde bakteri üremesi olmuştur. Bunlardan 1174 tanesi Escherichia coli olarak tanımlandı. Bu izolatlarda, çalışma kapsamında değerlendirilmiş olan antimikrobiyallere karşı anlamlı ve güçlü bir direnç değişimi görülmemiştir. Bu izolatların piperasilin/tazobaktam, karbapenemler, aminoglikozitler, fosfomisin ve nitrofurantoine karşı dirençlerinin düşük ancak amoksisilin/klavulonat, sefalosporinler, kinolonlar, trimetoprim/sulfometoksazol dirençlerinin %20'nin üzerinde olduğu görüldü. Piperasilin/tazobaktam, karbapenemler ve aminoglikozitlerin, kültür ve antibiyogram sonuçlarına göre hastaneden yatan hastalarda etkili oldukları görüldü. Fosfomisin ve nitrofurantoinin ise ayaktan komplikasyonsuz enfeksiyonlarda ampirik tedavide halen etkili oldukları izlendi.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections are frequently encountered in either outpatients or inpatients. The isolated microorganismsbelong to Enterobacteriacae family in 75-90% of the cases. The single most isolated miroorganism among these pathogens is Escherichia coli. Obtaining the culture and susceptibility results in urinary tract infections require at least 48 hours. For this reason empirical therapy is commenced and then tailored in accordance with the susceptibility results. In time a gradual increase in the resistance rates against the antimicrobials used in empirical therapy is inevitable. The aim of this study is to determine the resistance profile of Escherichia coli isolated from the urinary specimens incoming to the Bülent Ecevit Unversity Practice and Research Healthcare Center laboratory of Clinical Microbiology during 1st January 2012 and 31st May 2014. Between the above mentioned dates, bacterial growth was observed in 2129 urinary samples following the culture process. Of these isolates, 1174 were identified as Escherichia coli. None of these isolates have observed to produce any significant or strong change about its resistance profile regarding the antimicrobial agents included in the study. The resistance rates of these isolates were found to be lower regarding piperacillin/tasobactam, carbapenems, aminoglicosides, fosfomycin and nitrofurantoin nevertheless their resistance rates were above 20% for amoxicilline/clavulonate, cefalosporins, quinolones, trimethoprim/sulphametoxasole. According to the susceptibility results, piperacillin/tasobactam, carbapenems, aminoglicosides were found to be effective for inpatients. Fosfomycin and nitrofurantoin were found to be effective for outpatients with uncomplicated urnary tract infections.