Mesane tümörlü hastalarda TUR öncesi ve sonrası MPV değerlerinin patolojik özellikler, nüks ve progresyonla olan ilişkisi
Relationship of MPV values before and after TUR among pathological specifications, recurrence and progression for patients with bladder tumor
  1. Tez No: 417262
  2. Yazar: OKAN YAVUZALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM TOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane tümörü, ortalama trombosit hacmi, MPV, bladder tumor, mean platelet volume, MPV
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Mesane tümörlü hastalarda TUR öncesi ve sonrası MPV değerlerinin patolojik özellikler, nüks ve progresyonla olan ilişkisini değerlendirmek. Hastalar ve Yöntem: Çalışmamızda bölümümüzde 2003-2013 yılları arasında mesane tümörü nedeni ile TUR-TM uygulanan 220 hasta retrospektif olarak incelendi. 18 yaş altı hastalar ve hematolojik parametreleri etkileyen hastalığa sahip olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların, TUR-TM öncesi MPV değerleri, tümör boyutları, tümör sayıları , tümörün morfolojik özellikleri, patolojik özellikleri, TUR-TM sonrasındaki birinci kontrol sistoskopi öncesi MPV değerleri, takip süreleri, intrakaviter tedavi alıp almama durumları, nüks ve progresyon durumları, ek tedavi gereksinimleri ayrı ayrı değerlendirildi. Çalışmanın istatistiksel analizleri SPSS 19.0 paket programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Toplam 220 hastanın 195'i erkek, 25'i ise kadındı. Hastaların ortalama yaş 70 ±11.9 (25-90) yıl idi. Tümör çapı 3 cm lik hasta grubunda TUR-TM öncesi bakılan MPV ile TUR-TM sonrası 3. ayda 1. kontrol sistoskopi öncesi bakılan MPV değerlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p= 0.009, p= 0.000). Tümör sayısı ile preop MPV değerleri arasında ilişki bulunmadı (p=0.155). TUR-TM öncesi tümörün morfolojik yapısı (papiller, solid, mixt) ile MPV değerleri arasında fark gözlenmedi (p=0.166). Hastaların patolojik evreleri karşılaştırıldığında, preoperatif bakılan MPV değerleri arasında fark izlenmedi (p=0.054). Hastaların tümör gradeleri göz önüne alındığında preoperatif MPV değerleri benzer bulundu (p=0.109). Tüm hastaların 59'unda (%26.9) unda nüks belirlendi. Nüks olan ve olmayan hastalarda preoperatif ve postoperatif 3. Aydaki kontrol sistoskopi öncesi bakılan MPV değerlerindeki değişim istatistiksel olarak anlamlı değildi (p= 0.000, p= 0.000). Hastaların 16'sında (%7,3) progresyon gözlendi. Progresyon saptanmayan hastaların preop ve postop MPV değerleri arasındaki düşüşün istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0.000). Progrese olan hasta sayısı yetersiz olduğundan bu gruptaki MPV değişikliği değerlendirilmedi. İntrakaviter tedavi almayan 164 hastanın MPV düşüşü intrakaviter tedavi alan 56 hastaki MPV düşüşüne göre anlamlı olarak daha az idi (p=0.31). Sonuç: Çalışmamızda mesane kanserinde MPV değerinin tümör boyutu ile doğrudan ilişkili olduğu saptandı. Fakat MPV değişikliklerinin, prognostik bir belirteç olması için, hasta sayısının daha çok olduğu, prospektif ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the relationships among MPV values, before and after TUR, among pathological specifications, recurrence and progression for the patients with bladder tumors, Patients and Method: 220 patients with bladder tumor who had TUR-TM procedure retrospectively studied between years 2003-2013. Patients who were under 18 years old and patients with other diseases which can affect hematological parameters were excluded from the study. Patients', pre-TUR-TM MPV values, their tumor sizes and numbers, morphological specifications of tumors, post-TUR-TM, pre-first control cystoscopy MPV values, follow-up periods, whether they took intra-cavitary treatment or not, recurrence and progression conditions, additional treatment needs of patients were separately studied. Statistical analyses of the study were completed by using SPSS 19.0 package. Results: There were 195 male and 25 female of total 220 patients. Their average age was 70 ±11.9 (25-90) years old. The change of MPV values between pre-TUR-TM and post-TUR-TM pre-first control cystoscopy were found statistically significant (p= 0.009, p= 0.000) in patients who were with tumor size below 3 cm and over 3 cm. No relationship was found between tumor numbers and pre-operation MPV values (p= 0.155). There was no difference between morphological structure of pre-TUR-TM tumors (papillary, solid, mixt) and MPV values (p=0.166). When we compared the pathological stages of patients, pre-operation MPV values had no difference (p=0.054). When the patients' tumor grades were compared preoperative MPV values were found similar (p=0.109). The recurrence was determined at 59 patients (26.0 %). When MPV values were compared between patients with recurrence and the others, preoperative and before post-operative 3rd month control cystoscopy were statistically significant (p= 0.000, p= 0.000). 16 of the all patients (7.3 %) were determined with progression. The decline of pre-operative and post-operative MPV values , at the patients' without progression was found statistically significant (p= 0.000). The change of MPV values of the patients with progression were not evaluated because of the lacking number. The MPV decline of the 164 patients who did not have intra-cavitary treatment were found to be less, compared to the 56 patients who received the treatment. This was found statistically significant (p=0.31). Conclusion: In this study, in bladder cancer, MPV values found to be directly related to the tumor sizes. However, taking the change in MPV values as a prognostic marker, prospective and controlled studies which have a larger number of patients are needed.