Tekrarlanan cerrahinin immünolojik etkileri
Immunological effects of repeated surgery
- Tez No: 417338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARAKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tekrar cerrahi, immun yanıt, MDSC, CD11b+GR1+
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bir travma nedeni olarak cerrahi sonrası metabolik, endokrin ve immunolojik yanıt, ilgi gören ve yoğun şekilde çalışılmakta olan konular olmasına rağmen cerrahinin immunolojik etkileri ile ilgili bilgi birikimi henüz yeterli değildir. Ameliyat sonrası dönemde çeşitli nedenlerle uygulanan tekrar cerrahinin immunolojik etkileri ise bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı tekrarlanan cerrahinin immunolojik etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmaya toplam 28 adet, altı haftalık Balb-c cinsi dişi fare dahil edildi. Hayvanlar; kontrol grubu, kısa dönem laparotomi etkisi grubu, uzun dönem laparotomi etkisi grubu, 2 kez laparotomi etkisi grubu ve 3 kez laparotomi etkisi grubu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Farelerde haftada 2 kez vücut ağırlıkları ve genel sağlık durumları takip edildi. Üç hafta sonra deneyler sonlandırıldı. Toplanan kan, karaciğer ve dalak örneklerinde MKH düzeyleri akım sitometrikimmünfenotiplendirme ile analiz edildi. Daha sonra organlar histopatolojik olarak değerlendirildi. Hayvan ağırlıklarının tekrarlayan laparatomiler sonucunda düştüğü gözlenmiştir. Dalak ağırlık ve çaplarının tekrarlayan laparatomiler sonucunda arttığı saptanmıştır. Makroskopik olarak tekrarlayan laparatomiler sonucunda yara yerlerinde kalınlaşma görülmektedir. Sonuçta cerrahi sonrası immun yanıt içerisinde dalak, buradan salgılanan myeloid kökenli CD11b+GR1+ hücreleri ve immatür monositler aktif role sahiptir. Tekrarlanan cerrahi ile dalaktan bu hücrelerin üretimi kompenzasyon sağlamaya çalışsa da, cerrai sayısının artması süreci olumsuz yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Although metabolic, endoctine and immunologic response to surgery as a cause of trauma is a popular and highly studied field, knowledge about immunologic effects of surgery is not adequate yet. Immunologic effects of repeated surgery due to various reasons in the postoperative period is not known at all. Even a single surgery may lead to immunosupression and this results in lowered resistance to bacterial infections in host. Increased Gram (-) and Gram (+) infections may end in mortality. The purpose of this study is to investigate the immunologic effects of repeated surgery. A total of 28, six week-old Balb-c female mice were includedin the study. They were separated into 5 groups as: control, short term effects of laparotomy, long term effects of laparotomy, effects of two laparotomies and effects of three laparotomies. Mice were followed twice weekly by body weight measurements and general health conditions. The experiments were ended after three weeks. Myeloid derived cell levels were analyzed by flow cytometric immunophenotyping in blood, liver and spleen samples. Later, the organs were evaluated histopathologically. Body weights are observed to lower after repeated laparotomy. Weight and size of the spleen are found to increase after repeated laparotomy. Macroscopically, scar tissue is thickened after repeated laparotomy. The result after the operation of the spleen in the immune response , there secreted CD11b + Gr1 + cells of myeloid origin and immature monocyte active role. From the spleen of re-operation is also trying to provide compensation for the production of these cells is to increase the number of technological Cerrada affects negatively. Keywords : Repeat surgery, immune response , MDSC, CD11b + GR1 +