Bir kamu hastanesinde sağlık çalışanlarının iletişim doyumları ile örgütsel adalet algıları arasındaki ilişki
The relationship between organizational justice perceptions with communication satisfaction of health employees in a public hospital
- Tez No: 417369
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Örgütsel Adalet Algısı, İletişim Doyumu Algısı, Health workers, Organizational Justice Perception, Communication Satisfaction Perception
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bir Kamu Hastanesinde Sağlık Çalışanlarının İletişim Doyumları ile Örgütsel Adalet Algıları Arasındaki İlişki, Gamze Akkoyun Girişken, Yard. Doç. Dr. Leyla Köksal, Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı, İstanbul. Amaç: Bu çalışma sağlık çalışanlarının iletişim doyumu ve örgütsel adalet algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde olan araştırma bir eğitim ve araştırma hastanesinde 03/05/2013 ve 03/08/2013 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmaya 344 hemşire, 76 hekim ve 81 diğer sağlık çalışanından toplanan veriler dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Demografik Bilgiler Formu, Örgütsel Adalet Algısı Ölçeği ve İletişim Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Eşleşmemiş t-testi, Pearson korelasyon testi ve One-Way Anova testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılanların % 68.7'si kadın, %55.1'i evlidir. Çalışmaya göre sağlık çalışanlarında yaş arttıkça örgütsel adalet algısı azalmaktadır. Meslekte çalışma yılı arttıkça etkileşim adaleti alt boyutu ve genel adalet toplam puanı arasında negative yönde çok zayıf bir ilişki vardır. Araştırmaya katılanların örgütsel adalet alt boyutları ve iletişim doyumu alt boyutları arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Sonuç: Sağlık kurumlarında örgütsel adalet ve iletişim doyumu birbiri ile ilişkili iki önemli kavramdır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Organizational Justice Perceptions With Communication Satisfaction of Health Employees in a Public Hospital, Gamze Akkoyun Girişken, Yard. Doç. Dr. Leyla Köksal, Department of Nursing Management, İstanbul. Aim: This study was conducted for determine the relationship between communication satisfaction and organizational justice perceptions. Material and Method: This descriptive type of research was carried out in a teaching and research hospital between 03/05/2013-03/08/2013. In the study, 344 nurses, 76 doctors and 81 other health professionals were collected. Demographic Information Form, Organizational Justice Perception Scale and Communication Satisfaction Scale were used as data collection tool. To evaluate the data descriptive statistical analysis, Unpaired t-test, Pearson's Correlation test and One-Way ANOVA test were used. Result: 68.7% of those surveyed were female and 55.1% married. According to the study, increase in age was related with decrease in organizational justice perception in health professionals. Negative and weak correlation was seen between working uears in the organization and dimentions of justice perception. Dimentions between organizational justice and communication satisfaction dimensions were positively correlation in the study. Conclusion: Justice perception and communication satisfaction were a critical concepts in the health organizations.