Graves hastalığı aktivasyonuyla gelen hastalarda 25(OH) D düzeyleri ve inflamatuar belirteçler
Graves hastaliği akti̇vasyonuyla gelen hastalarda 25(OH) D düzeyleri̇ ve i̇nflamatuar beli̇rteçler
- Tez No: 417378
- Danışmanlar: PROF. AYSEN AKALIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Graves hastalığı, inflamatuar belirteçler, obezite, oftalmopati, Vitamin D, Graves disease, inflammatory markers, obesity, ophthalmopathy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Vitamin D reseptörlerinin(VDR) birçok dokuda keşfi ile D vitamininin kalsiyum homeostazı ve kemik metabolizması dışında da birçok fonksiyonu olduğu gösterilmiştir. D vitamininin immün sistem üzerindeki etkilerinden yola çıkarak Graves hastalığı patogenezinde D vitamininin rolü olabileceği öne sürülmüştür. Bizim çalışmamızda D vitamini eksikliğinin Graves hastalığı aktivasyonu ve otoimmun tiroid hastalığı oluşumundaki rolü ve inflamatuar belirteçlerin ilişkisi gösterilmek istendi. Çalışmamıza 40 aktif Graves hastası, 20 ötroid otoimmun tiroid hastası, 20 sağlıklı kişi olmak üzere 80 kişi alındı. D vitamini düzeyi Graves ve otoimmun tiroid hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. D vitamini düzeltilmiş kalsiyum, serum fosforu, idrar kalsiyum atılımı ile pozitif korelasyon gösterirken alkalen fosfataz, parathormon, TRAb ve anti TPO ile negatif korelasyon gösterdi. Oftalmopati olan hastalarda D vitamini düzeyi oftalmopati olmayanlara göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. Çalışmamızda D vitamini eksikliğinin inflamasyon ve obezite ile de ilişkili olduğu gözlendi. Sonuç olarak otoimmun tiroid hastalıkları ve tiroid oftalmopatisi patogenezinde D vitamini eksikliğinin de rol oynayabileceği düşünüldü. D vitamini eksikliğinin aktif Graves hastalarında inflamasyona yatkınlık oluşturduğu da düşünüldü.
Özet (Çeviri)
By the definition of vitamin D receptors(VDR) in many tissues, many functions of vitamin D other than calcium homeostasis and bone metabolism were shown. A role for vitamin D is suggested in the pathogenesis of Graves disease because of the effects of vitamin D on the immune system. In our study the role of vitamin D deficiency in the activation of Graves disease and development of autoimmune thyroid disease and the relationship between inflammatory markers were asked to shown. Our study included 40 patients with active Graves disease, 20 patients with euthyroid autoimmune thyroid disease, 20 healthy individuals and total 80 people. Vitamin D levels were found significantly lower in Graves and autoimmune thyroid disease patients from the control group. Vitamin D showed a positive correlation with corrected calcium, serum phosphorus, urinary calcium excretion and was negatively correlated with alkaline phosphatase, parathyroid hormone, TRAb and anti TPO. Vitamin D levels of patients with ophthalmopathy were significantly lower than the patients without ophthalmopathy. In our study, we observed that vitamin D deficiency is also associated with obesity and inflammation. As a result, we thought that vitamin D deficiency can play a role in the pathogenesis of autoimmune thyroid disease and thyroid ophthalmopathy. We also thought that vitamin D deficiency predispose to inflammation in patients with active Graves.