Adam12, GDF5 ve TIMP4 gen polimorfizmlerinin diz osteoartriti ile ilişkisinin araştırılması
The investigation of ADAM12, GDF5 and TİMP4 gene polymorphisms association with knee osteoarthritis
- Tez No: 417386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖMER BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartrit, Polimorfizm, ADAM12, GDF5, TIMP4, Knee osteoarthritis, Polymorphism, ADAM12, GDF5, TIMP4
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Osteoartrit kronik ağrılı ve sinoviyal eklemleri tutan bir hastalıktır. Osteoartrit en yaygın görülen artrit formudur. Hastalık her yaşta görülmesine rağmen yaşlı populasyonda prevalansı yüksektir. 65 yaşın üzerindeki bireylerin %65'inde en az bir eklem radyografik bulgulara sahiptir. Artiküler kıkırdağın hasarıyla sonuçlanan bu hastalığın indüklenmesinde, inflamasyonun sekonder komponentleriyle birlikte genetik, metabolik, biyokimyasal faktörler rol oynarlar. Etiyopatogenezde birçok faktörün rol oynadığı bilinmekle birlikte, son çalışmalarla genetik faktörlerin önemi gösterilmeye başlanmıştır. Osteoartrit etyolojisinin tam olarak aydınlatılması, hastalığın erken tanı ve tedavisi amacıyla çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu çalışmada, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve uygulama Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran, Amerikan Romatoloji Koleji (ACR) tanı kriterlerine göre tanı alan diz osteoartritli 100 hasta ve kontrol grubunu oluşturan 75 kişi çalışmaya dahil edildi. Her iki gruba ait kan örneklerinden DNA izolasyonunu takiben ADAM12 G/C; rs3740199, GDF5 T/C; rs143383 ve TIMP4 A/G; rs308952 polimorfizmleri, real-time PCR (Applied Biosystems) kullanılarak genotipler belirlendi. Elde edilen veriler, SPSS v.11.5 paket programı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. ADAM12 G/C; rs3740199, GDF-5 T/C; rs143383 ve TIMP-4 A/G; rs308952 polimorfizmlerinin kontrol grubundaki bireyler ile diz osteoartritli hastalara ait genotip sıklıkları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı (p>0,05). Sonuç olarak; diz osteoartrit patogenezinde ADAM12 G/C; rs3740199, GDF-5 T/C; rs143383 ve TIMP-4 A/G; rs308952 polimorfizmlerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Osteoarthritis (OA) is a group of chronic painful, disabling conditions affecting the synovial joints. Osteoarthritis is the most common form of arthritis. Although people can be affected by OA at any age, is it most prevalent in the older population, with 65% of individuals over 65 years old having radiographic evidence of the disease in at least one joint. It results from articular cartilage damage induced by a complex interplay of genetic, metabolic, biochemical, and biomedical factors with secondary components of inflammation .Etiopathogenesis of OA is multifactorial, but the genetic role of disease come into prominence. Research about etiology, early diagnosis and treatment is going on intensively. In that study a total of 100 participants including patients with primary knee osteoarthritis according to American College of Rheumatology (ACR) diagnostic criteria and 75 healthy controls were enrolled from Mersin University Medical Faculty Clinics of Physical Medicine and Rehabilitation Department. From both of the groups' blood samples sequent of DNA isolation the genotypes detected by using Real-Time PCR (Applied Biosystems) for ADAM12, GDF-5 ve TIMP-4genes. The acquired data, evaluated statistically by SPSS v.11.5 packet program. It has detected not to be meaningful difference in genotype frequency between the individuals of ADAM12 G/C; rs3740199, GDF-5 T/C; rs143383 ve TIMP-4 A/G; rs308952 polimorphisms' control group's and knee osteoarthritis patients' (p>0,05). As a result; in knee osteoarthritis pathogenesis it has detected the ADAM12 G/C; rs3740199, GDF-5 T/C; rs143383 ve TIMP-4 A/G; rs308952 polimorphisms not to be statistically significant.