Polikistik over sendrom' lu kadınlarda tiroid fonksiyonu ve tiroid volümündeki değişiklikler
Thyroid function and volume changes in women with polycystic ovarian syndrome
- Tez No: 417411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİLE GÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, tiroid volümü, insülin direnci, luteinizan hormon, estradiol, Polycystic ovary syndrome, thyroid volume, insulin resistance, luteinizing hormone, estradiol
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) gonadotropin aksında birçok değişiklikle karakterize ve insülin rezistansının (IR) eşlik ettiği endokrin bir hastalıktır. Biz bu çalışmada, PKOS'lu kadınlarda gonadotropin düzeyleri ve seks hormon seviyelerindeki değişiklikler ile birlikte IR'nin de tiroid fonksiyonları ve tiroid volümü (TV)'yi etkileyip etkilemediğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 69 yeni tanı PKOS'lu (PKOS grup) (yaş, 24,82±6,17) ve 56 sağlıklı (kontrol grup) (yaş, 26,69±5,25) olmak üzere toplam 125 kadın alındı. Çalışmaya alınan bütün bireylerin nabız, kan basıncı, boy ve kilo ölçümleri yapıldı. Tüm katılımcılara açlık plazma glukozu, lipid profili, insülin, HOMA-IR (Homeostatic Model Asessment- İnsülin Direnci), tiroid stimüle edici hormon (TSH), serbest tiroksin (sT4), tiroid antikorları, follikül stimülan hormon (FSH), luteinizan hormon (LH), estradiol (E2), progesteron, prolaktin (PRL), kortizol, total testosteron (TT), dehidroepiandosteron sulfat (DHEAS) seviyeleri ölçüldü. Spot idrar örneği alınarak (sabah ilk idrar) idrar iyod düzeyi ölçüldü. Ayrıca tüm katılımcılara polikistik over (PKO) görünümü ve over volümü (OV) değerlendirilmesi için pelvik ultrasonografi (USG), tiroid nodülaritesi ve volümünün değerlendirilmesi için de tiroid USG yapıldı. Bulgular: PKOS grubunun ortalama VKİ 21,86±2,08 kg/m2, kontrol grubunun ise 21,48±2,16 kg/m2 idi ve istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). PKOS grubunun 48'inde (%69,5) ultrasonografik incelemede PKO görünümü vardı. PKOS grubunda ortalama over volümü 10,95±5,45 ml ve kontrol grubunda ise 6,87±1,27 ml saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı (p0,05), TV PKOS grubunda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı (p=0,033). IR olan ve olmayan PKOS'lu olgular karşılaştırıldığında ise, IR'si olanlarda TV anlamlı olarak daha yüksek (p0,05). Ayrıca TSH ile E2 arasında anlamlı negatif korelasyon (sırasıyla, r=-0,261, p=0,031), TV ile anlamlı pozitif korelasyon (r=0,319, p=0,008) saptandı. TV ile LH, insülin ve HOMA-IR arasında da anlamlı pozitif korelasyon (sırasıyla, r=0,177, p=0,048; r=0,375, p=0,001 ve r=0,361, p=0,002) saptandı. Sonuç: Bu çalışma PKOS'lu kadınlarda TV'nin arttığını ve TV'deki bu değişikliğin ön planda hiperinsülinemi ve IR'den kaynaklanabileceğini, ancak TSH, LH ve E2 seviyelerindeki değişikliklerin de PKOS'lu hastalarda TV artışından sorumlu olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: Polycystic ovarian syndrome (PCOS) is an endocrine disorder characterized with gonadotrpoine axis changes and insülin resistance (IR). In this study our aim was to investigate whether gonadortopine levels, sex hormone changes and insülin resistance (IR) effect thyroid function and volume among PCOS patients. Material and methods: 69 new diagnosed PCOS patients (PCOS group) (age 24,82±6,17) and 56 healthy control (controlgroup) (age 26,69±5,25) total 125 women involved to the study. Fasting plasma glucose, lipid profile, insülin, HOMA-IR (Homeostatic Model Asessment- Insuline Resistance), thyroid stimulating hormone (TSH), free thyroxine (fT4), thyroid antibody, follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), estradiol (E2), progesterone, prolactin (PRL), cortisol, total testosterone (TT), dehydroepiandrosterone sulphate (DHEAS) levels were measured in all participants. Urine iodine was measured from spot urine samples. Pelvis ultrasound (USG) was performed to assess polycystic ovarian (PKO) features and thyroid USG was performed to assess thyroid volume and nodules. Results: Mean BMI levels between PCOS and control group were insignificant (21,86±2,08 kg/m2 and 21,48±2,16 kg/m2, respectively) (p>0,05). In PCOS group polycystic ovarian syndrome ultrasonogrophic features were available in 48 patients (%69,5). Mean ovarian volume in PCOS and control group were 10,95±5,45 ml and 6,87±1,27 ml respectively and this finding was statistically significant (p0,05), but TV was higher in PCOS group (p=0,033). In IR-PCOS patients mean TV was higher (p0,05). There was a negative significant correlation between TSH and E2 (r=-0,261, p=0,031) and a significant positive correlation between TSH and TV V (r=0,319, p=0,008). There was a positive correlation between TV and LH, insülin and HOMA-IR (r=0,177, p=0,048; r=0,375, p=0,001 ve r=0,361, p=0,002, respectively). Conclusion: Our study showed that TV increased among PCOS patients and this changes are mainly due to hyperinsulinemia and IR, but TSH, LH and E2 changes may be the reason of TV increase as well.