Polikistik over sendromlu hastalarda androjen hormon ve inflamatuar belirteçlerin kandaki seviyelerinin değerlendirilmesi
To evaluate inflammatory markers and androgen hormone levels in lean and obese pcos patients
  1. Tez No: 415166
  2. Yazar: ASLI NEHİR AYTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FECRİALEM SEVİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Hiperandrojenizm, İnflamasyon, Kronik Anovulasyon, İnsulin direnci, Polycystic ovary syndrome, hyperandrogenism, inflammation, insulin resistance, chronic anovulation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Polikistik over sendromu(PKOS), oligo-ovulasyon veya anovulasyon, androjen fazlalığı bulguları ve çok sayıda küçük ovaryan kistlerle karakterize üreme çağdaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluktur.Bireyler arasında oldukça farklı belirti ve bulgularla seyredebilir.PKOS'un altta yatan nedeni bilinmemektedir.Tanısı sıklıkla diğer tanılar dışlanarak konulur. PKOS'nun her bir semptomu için tedavi seçeneği, kadının isteğine ve endokrin disfonksiyonunun şiddetine bağlıdır. Patogenezi daha net aydınlatılmamış olan PKOS'nun tanı,tedavi ve yönetiminin daha net belirlenebilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. Polikistik over sendromlu kadın hastaların ve polikistik over sendromu olmayan kadın hastaların kanlarında enflamatuar belirteçlerin ve androjen seviyelerinin değerlendirilmesi hedeflendi. PKOS kadınların kanlarında α 1 asit glikoprotein, CRP, TNF-α, IL-27, IL-35, IL-37 değerlerinin belirlenmesini hedeflendi. Ayrıca bu enflamatuar belirteçlerin kandaki androjen seviyeleri ile olan ilişkisini de incelemeyi amaçladık. Hipotemize göre; PKOS hastalarında α 1 asit glikoprotein, CRP, TNF-α, IL-27, IL-35, IL-37 değerleri artmıştır ve bu enflamatuar belirteçler kandaki androjen seviyelerine bağımlıdır. Çalışmamızda gönüllü olarak katılan 20-33 yaş arası, 48 PKOS kadın ( 29'u obez, 19'u normal kiloda), 20-40 yaş arası 40 sağlıklı kadın (20'si obez, 20'si normal kiloda) vardı. Obezite kriteri olarak BMI'i 25-40 kg/m² arası olan kadınlar, normal kilolu olarakta BMI'i 18-25 kg/m² olan kadınlar çalışmaya dahil edildi. PKOS'lu kadınlar, oligomenore\amenore, hiperandrojenizm saptanan ve bu tabloya yol açabilecek Atipik Konjenital Adrenal Hiperplazi, Cushing Sendromu, Hiperprolaktinemi ve tiroid hastalıkları dışlanmış kadınlar arasından seçilmiştir. PKOS'u olarak çalışmaya dahil edilen tüm kadınların, yapılan ultrasonlarında overleri polikistik görünümde idi. Kontrol grubundaki hastalar, düzenli adet dönemleri olan, normal ovulatuar fonksiyonlu, luteal faz progesteron düzeyleri 5 ng\ml'den büyük olan kadınlar arasından seçilmiştir. Kontrol grubuna, ultrasonla yapılan muayenelerinde overleri normal gözüken ve androjen düzeyleri normal olan hastalar dahil edildi. Sonuç olarak; FSH, LH, androstenedion ve total testesteron değerleri, şişman, PKOS'lu hasta grubunda şişman, kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Antienflamatuvar belirteçler olan IL 27 ve IL 37 değerleri şişman PKOS'lu hasta grubunda, şişman,kontrol grubuna göre anlamlı yüksek saptanmıştır. LH ve androstenedion değeri, zayıf PKOS'lu hasta grubunda,şişman PKOS'lu hasta grubuna benzer olarak, zayıf kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Proinflamatuvar belirteç olanCRP, TNF-α ve antienflamatuvar belirteç olan IL-35 ve IL-37 değerleri zayıf PKOS'lu hasta grubunda, zayıf kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Diğer belirteçler arasında anlamlı derecede bir farklılık gruplar arasında saptanmamıştır. PKOS patogenezinde enflamasyonun ve hiperandrojenizmin yeri ve diğer nedenlerin aydınlatılması için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome is one of the most common endocrine disorders in women of reproductive age, and the most frequent cause of hyperandrogenism and oligo-anovulation. The diagnostic traits of polycystic ovary syndrome are hyperandrogenism, chronic anovulation, and polycystic ovaries, after exclusion of other conditions that cause these same features. Therefore, polycystic ovary syndrome is a persisting challenge for clinical and basic research scientists who try to elucidate its origins and distinguish primary pathological changes from secondary environmental disruptions. We embarked on a study to determine the status of circulating levels of α-1 acid glycoprotein, CRP, TNF- α, IL-27, IL-35 and IL-37 in women with PKOS. We also examined the relationship of these inflammatory mediators with circulating androgens. We hypothesized that circulating levels of α-1 acid glycoprotein, CRP, TNF- α, IL-27, IL-35 and IL-37 are increased in PKOS and that these inflammatory mediators are related to measures of circulating androgens. Fourty-nine women with PKOS (subgroups: 20 lean and 29 obese) between 20–33 years of age and weight-matched thirty-nine control subjects (subgroups: 20 lean and 19 obese) between 20–40 years of age volunteered to participate in the study. Obesity was defined as a body mass index (BMI) between 30 and 40 kg/m2. Lean subjects had a BMI between 18 and 25 kg/m2. The women with PKOS were diagnosed on the basis of oligo-amenorrhea and hyperandrogenemiaafter excluding nonclassic congenital adrenal hyperplasia, Cushing's Syndrome,hyperprolactinemia and thyroid disease. Polycystic ovaries were present on ultrasound in allsubjects with PKOS. All control subjects were ovulatory as evidenced by regular menses anda luteal phase serum progesterone level greater than 5 ng/ml. All control subjects exhibited normal circulating androgen levels and the absence of polycystic ovaries on ultrasound. Luteinizing hormone (LH), testosterone, androstenedione, dehydroepiandrosterone-sulfate (DHEA-S) levels and sex hormone binding globulin (SHBG) were measured via RIA. Inflammatory mediators: α-1 acid glycoprotein, CRP, TNF- α, alpha-1 acid glycoprotein, IL-27, IL-35 and IL-37 were measured via ELISA. As result(s); LH and androstenedion levels were higher in obese and thin women with PKOS than obese and thin control groups. IL27 and IL37 levels were also higher in obese women with PCOS. But CRP, TNF-α,IL35 and IL37 levels were higher in thin control group women without PKOS according to thin women with PKOS. There were no statistically significant difference in other levels. In conclusion(s); hyperandrogenism is very important in PKOS pathogenesis,otherwise inflammation and other factors need more research. These researches will be illustrative in treatment of PKOS.