Zayıflama isteği ile sağlık kuruluşuna başvuran bireylerde benlik saygısı ve depresif belirti varlığının değerlendirilmesi
Evaluation of self-esteem and the presence of depressive symptomps in the individuals who admitted to a health facility with weight loss request
  1. Tez No: 417412
  2. Yazar: ÜMİT ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA HAKİ SUCAKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Zayıflama isteği, Obezite, Benlik Saygısı, Depresif Belirti, Aile Hekimliği, Weight Loss Request, Obesity, Self-esteem, Depressive Symptomps, Family Medicine
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda, zayıflama isteğiyle sağlık kuruluşuna başvuran bireylerde düşük benlik saygısı ve depresif belirti görülme sıklığını belirlemeyi amaçladık. Çalışmaya 01.05.2015-30.10.2015 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine zayıflama isteğiyle başvuran, bilinen kronik ve psikiyatrik bir hastalığı olmayan 50 obez birey, başka herhangi bir sebeple polikliniğe başvuran 50 obez birey ve Beden Kitle İndeksi normal olan 50 birey alındı. Çalışma konusunda bilgilendirilmeleri sonrası onamları alındı. Katılımcılara sosyodemografik özelliklerini sorgulayan anket formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği formu ve Beck Depresyon Ölçeği formu uygulandı. Zayıflama isteğiyle başvuran obez grupta %68 oranında düşük benlik saygısı belirlendi. Diğer sebeplerle gelen obez grupta düşük benlik saygısı %50 ve kontrol grubunda %28 bulundu. Zayıflama isteğiyle başvuran obez grupta depresif belirti sıklığı %50 bulundu. Başka bir sebeple başvuran obez bireylerde %10 ve kontrol grubunda ise %14 bulundu. Obez bireylerde düşük benlik saygısı ve depresif belirti sıklığı, Beden Kitle İndeksi normal olan gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulundu. Düşük benlik saygısına yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, kilo değişimi gibi faktörlerin de etkisi olduğu görüldü. Zayıflama isteğiyle başvuran obezlerin tüm obez popülasyonunda bir alt grup olduğu ve bu grubun psikososyal olarak daha ayrıntılı incelenmesi gerektiği bilinmelidir. Obezitenin oluşumunda katkıda bulunan biyolojik, psikolojik ve sosyal etkenlerin araştırılması Aile Hekimliği disiplinindeki koruyuculuk ilkesinin bir gereği olarak görülmelidir.
Özet (Çeviri)
We aimed to determine the prevalance of depressive symptoms and low self-esteem in individuals that admitted to a health facility with weight loss request. Fifty obese individuals according to body mass index without any known chronic and psychiatric diseases who admitted to Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine Family Medicine Clinic in the period from 1st of May to 30th of October, 2015 participated. Also, fifty obese individuals who admitted to Family Medicine Clinic for any other reason and fifty normal subjects according to body mass index included. The consents were attained after the participants were informed. The survey forms, improved by researchers, which contains sociodemographic informations about the patients, Rosenberg Self-Esteem Scale form and Beck Depression Inventory form. The obese group that had weight loss request was identified low self-esteem by %68. The other obese group that had recourse to any other reason and the control group included normal subjects were seen self-esteem by %50 and %28, respectively. The presence of depressive syptomps in the obese group that had weight loss request was found by %50. Proportions in the other obese individulas and the control group were found by %10 and %14, respectively. A statistically significant increase in the frequency of depression and low self-esteem was reported compared to the control group. The features such as age, marital status, education level, weight change affects low self-esteem. The obese group having weight loss request is a subgroup in all obese. The detailed review from psychosocial perspective is needed for this group. Biological, psychological and social factors for obesity should be investigated and this investigation is seen on a protection policy on the discipline of Family Medicine.