Erişkin femur trokanterik bölge kırıklarında proksimal femur çivisi ile cerrahi tedavi sonuçları
Surgical treatment results of adult femoral pertrochanteric fractures with proximal femoral nail
- Tez No: 417445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA KARAKAPLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Trokanterik bölge kırıkları, proksimal femur çivisi, Harris kalça skoru, Intertrochanteric fractures, proksimal femoral nail, Harris hip score
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ekim 2009–Ocak 2015 tarihleri arasında intertrokanterik femur kırığı nedeniyle Veronail® proksimal femur çivisi ile osteosentez uygulanan 109 hastanın fonksiyonel ve radyolojik sonuçları değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Hastalar demografik özelliklerinin yanı sıra, kırık tipi, eşlik eden sistemik hastalıkları, travma tipi, cerrahiye kadar geçen süre, ameliyat süresi ve komplikasyonlar açısından değerlendirildi. American Society of Anaesthesiologist (ASA) sınıflamasına göre ameliyat risk değerlendirmesi yapıldı. Radyolojik olarak kaynama varlığı ve implant pozisyonu açısından değerlendirildi. Fonksiyonel değerlendirmede Harris kalça skorlama sistemi kullanıldı. Bulgular: Hastaların 59'u erkek, 50'si kadındı. Ortalama yaşı 77,69 yıl (17-102 yıl) idi. Ortalama takip süresi 32,9 ay (12-61 ay) idi. Kırıkların % 89,9'u basit düşme, % 1,8'i trafik kazası ve % 7,3'ü yüksekten düşme sonucu oluşmuştur. Vakalarımız hastanemize başvuru anından itibaren ortalama olarak 3,54 (0-17) günde ameliyat edilmiştir. Hastalar ortalama 7,76 (2 –56 ) gün hastanede yatmışlardır. Bir hastada kaynamama ve implant yetmezliği, bir hastada düşme sonrası diafiz kırığı, iki hastada vida sıyrılması, bir hastada kaynamama iki hastada da sekonder varus malpozisyonu gelişmiştir. Son takipteki Harris skoru ortalama 79,6 (48-100) idi. Bir yıllık mortalite oranımız % 29,6 olarak hesaplanmıştır. ASA skoru yüksekliğinin ve yaşın 80 üzerinde olmasının mortalite ve kötü fonksiyonel sonuç açısından istatistiksel olarak anlamlı risk artışı oluşturduğu bulunmuştur. Sonuç: Trokanterik bölge kırıkları, genellikle yaşlı kişilerde, düşük enerjili travmalar sonucu görülür. Hastaların kırık öncesi aktivite düzeylerine erken dönebilmeleri için ilk seçenek cerrahi tedavi olmalıdır. Proksimal femur çivilerinin kapalı redüksiyon ile uygulanabilmesi, anatomik ve biyolojik tespit sağlaması, kısa ameliyat süresi, düşük kan kaybı, düşük komplikasyon oranları ve erken yük verme gibi avantajları nedeniyle bu bölge kırıklarının tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Surgical Treatment Results of Adult Femoral Pertrochanteric Fractures With Proximal Femoral Nail Objective: Functional and radiologic results of 109 consecutive patients with intertrochanteric femur fractures, who were undergone osteosynthesis by Veronail® nail at Inonu University Medical School Orthopedics and Traumatology Clinic between October 2009 and January 2015, were examined retrospectively. Materials and Methods: Besides the demographic properties, type of fracture, comorbidities, type of trauma, time to surgery, operation time and complications have been evaluated. Radiologically, presence of union and position of the implant were evaluated. American Society of Anaesthesiologist (ASA) scale used for surgical risk assesment. Harris Hip coring System was used for functional evaluation. Results: 59 patient were male and 50 were female. The mean age was 77,69 (17 -102 year). The mean follow up time was 32,9 (12-61 months). The etiology was simple fall in %89.9, falls from height in %7,3 and motor vehicle accidents in %1,8. Operative procedures were performed within average 3,54 days after admitted to our hospital (range, 0-17 days). Average length of hospital stay was 7,76 days (range 2-56 days). We found nonunion and implant failure in one patient, femur diaphysis fracture in one patient, nonunion in one patient ,cot out of proximal screws in two patient and secondary varus malposition in two patients. Mean Harris hip score was 79,6 (48-100) at the last follow up. The mortality rate at first year was %29,6. High ASA score and being over 80 years of patient has been found to generate statistically significant increase risk in mortality and poor functional outcome. Conclusion: Pertrochanteric fracture are usually diagnosed in elderly patients due to low energy traumas. The first choice off treatment must be surgical for early return to prefracture activity levels. The proximal femoral nail is a reliable, safe and effective treatment method for pertrochanteric fractures because of the advantages like application with closed reduction, providing anatomic and biological fixation, short surgical time, low blood loss and complication rate and allowing early weight bearing.